הפוליטיקאים הישראלים שמחו להצטרף בשבוע החולף אל שלל המברכים על עיסקת הרכישה של וויז על ידי גוגל. ראש הממשלה בנימין נתניהו היה מראשוני המתקשרים. בשיחת טלפון עם נועם ברדין, מנכ"ל החברה, בירך אותו נתניהו על ההישג המדהים ושיתף אותו בידיעה המרגשת שלמדינת ישראל יהיה אכן מה לעשות עם הכסף שתרויח בעיסקה הזו, שתכניס כמה מאות מליוני שקלים בכספי מיסים אל קופת המדינה. הכסף הזה הוא טיפה בים יחסית לבור העצום שפער נתניהו במו ידיו בתקציב המדינה, אבל ביום חגיגי שכזה, מי סופר.
שר הכלכלה נפתלי בנט יכול היה להיות המנכ"ל של וויז. התפקיד הוצע לו בעבר, אבל הוא העדיף לתרום למדינה בדרכו החדשה כמנהיג תנועה פוליטית וכשר בממשלה. בדף הפייסבוק שלו רשם נפתלי בנט: "וייז: על הכל אנחנו גאים בכם, אבל בראש ובראשונה על ההתעקשות שלכם להשאיר את החברה בישראל. כל הכבוד על הציונות!" אני סקרן לדעת אם מר בנט מתחרט על מילים שאמר בפני קהל בכנס היי-טק בדיוק יומיים לפני כן: "הרבה מהמוחות המבריקים שיוצאים מצה"ל מייצרים אפליקציות שונות ומשונות… זה בזבוז, המוחות האלה לא צריכים להתעסק בזה, אלא בתחום שאנחנו כן חזקים בו".
יושבת ראש האופוזיציה, חברת הכנס שלי יחימוביץ' יצאה גם היא מגידרה. בניוזלטר השבועי שלה היא כתבה: "יש כאן שילוב מעורר הערכה של חזון עסקי, חברתי וציוני. זו דוגמא טובה לכך שהצלחה עיסקית, יזמות, מחויבות לעובדים ואחריות הדדית – יכולים לחיות מצויין ביחד… אז ברכות ושאפו גם למייסדים וגם לעובדים של חברת ווייז!"
אכן, מילים כדרבנות. במיוחד ממי שקראה בעבר לכל עובדי ההיי-טק בארץ להתאגד בוועדי עובדים ותמכה בהפגנות החרדים נגד אינטל בירושלים. יחימוביץ' אמרה בעבר על עובדי ההיי-טק ש"הם קורבנות של אפליות קשות של חוזים גלובליים ללא שעות נוספות ושל אי תוספת שכר על עבודה בשבת. זה חוזה עבדות עם מקום עבודה." למרבה שמחתה של יושבת ראש האופוזיציה, לפחות לעבדים המסכנים של וויז אין מה לדאוג. הם יחלקו ביניהם כחמישים וחמישה מליון דולר ולשמחתם הרבה מאוד הם לא היו מאוגדים באיגוד עובדים כלשהו, דבר שעלול היה להכשיל את העיסקה הזו.
חבר הכנסת אופיר אקוניס השתמש בעיסקת וויז כטיעון מנצח בדרישתו משר האוצר לבחון מחדש את ביטול נקודות הזיכוי ממס עבור סטודנטים. אקוניס טען שעלות נקודות הזיכוי משתווה להכנסות המדינה הצפויות ממיסוי עיסקת וויז. לדבריו, "עסקת וויז מוכיחה בדיוק את טענתי לכך שהשקעה בהון האנושי היא המביאה למדינה הכנסות בסופו של דבר. מהנדסי התוכנה, החומרה והמכונות, כמו גם ההנדסאים העובדים בחברות ההיי-טק הם מנוע הצמיחה המרכזי של המשק, הם המובילים להישגים אשר מניבים בסופו של דבר דיבידנדים ומיסים שנכנסים לקופת המדינה מעסקאות ענק כגון זו".
חבר הכנסת אראל מרגלית כתב בניוזלטר שלו טור שכותרתו "מילה אחת: וויז". מרגלית קרא לשר האוצר ולממשלה להפנים שההיי-טק דורש השקעה מתמדת ותיכנון לטווח ארוך. "אבל כמה Waze יהיו לנו בשנים הקרובות? כמה הצלחות ישראליות בסדר גודל כזה עוד תהיינה? האם הישראלים היצירתיים והמוח הישראלי יקבלו תמיכה כספית וגיבוי מהמדינה או שכל הדברים היפים האלה ירדו לטמיון? האם מדינת ישראל תשכיל להבין שהעתיד שלה טמון ברעיונות וביוזמות של המון צעירים, בצפון ובדרום, שמשהו בוער בהם, חלום שיכול להפוך את העולם לנוח, נעים וטוב יותר? ישראל היא מעצמת הייטק. אין בכך שום ספק. הובלנו כאן מהפכה אדירה, בלתי נתפסת. את המהפכה הזאת הובילו הישראלים, לא ישראל."
דווקא בגלל האופוריה הכללית סביב עיסקת וויז, הייתי מציע לכולנו, במיוחד לפוליטיקאים שלנו, לאמץ את דבריו של מרגלית. האם אתם עושים מספיק, מנהיגינו היקרים, על מנת לייצר עבור מדינת ישראל את חברת וויז הבאה?
…
(פורסם ב"גלובס" – 19 יוני 2013)
תגובה אחת
להצלחה יש הרבה שותפים אך לכישלון..?
ששששש……..