לפני כשבועיים נמכרה בארצות הברית חברת סטארט-אפ בשם (Advanced BioHealing (ABH לחברת התרופות האירית שאייר (NASDAQ: SHPGY ). חברת ABH מייצרת תרופות מחומרים ביולוגיים, לטיפול בפצעי עור. החברה הוקמה לפני כשש שנים במשרדיה של קרן ההון סיכון קיינן פארטנרס בארה"ב. ABH צמחה מהר והשנה, עם תחזית הכנסות של כ 180 מליון דולר ושורה תחתונה רווחית החלה בהכנות להנפקה ציבורית. לקראת יום ההנפקה דיווחו הבנקאים על אופטימיות רבה ועל ביקוש יתר למניה. אבל, הבנקאים לא ידעו, שבמקביל התנהל גם דיון חשאי עם קונה פוטנציאלית, חברת התרופות שאייר. ביום האחרון שלפני ההנפקה התנהלו דיונים קדחתניים בדירקטוריון החברה סביב השאלה האם למכור או להנפיק. שיקולים רבים נידונו – הסיכויים מול הסכנות, ההחזרים למשקיעים בכל אחת מהחלופות, עתידם של העובדים, התגמול למייסדים, האפשרות להמשיך לבנות עסק עצמאי משגשג מול היכולת למנף את יכולות ההפצה של חברת תרופות בין לאומית ועוד. בסוף התקבלה ההחלטה פה אחד: הדירקטוריון והנהלת החברה בחרו באופציית המכירה. והתוצאה: שאייר קנתה את ABH ב 750 מליון דולר במזומן והעניקה למשקיעים מכפילים של פי 15 על כספם.
הסיפור הזה מתקשר אצלי לדיון סביב תרבות האקזיטים הישראלית. זה זמן רב השתרשה ברחוב הישראלי התחושה, שלמכור חברה זה "רע" ולהנפיק חברה זה "טוב". זהו נושא ראוי לדיון מעמיק , ולכן רק אציין כאן שלדעתי הצנועה, מכירתה של חברה כמו סנאפטו לפייסבוק ב 70 מליון דולר ועוד כמה עשרות עסקאות שכאלו, תורמות לכלכלת ישראל לא פחות מאשר הנפקתה של חברה גדולה. כי אלו וגם אלו מהוות בסיס לכלכלת היי-טק בריאה.
כנס איגוד ההיי-טק הישראלי, שיתקיים השבוע בירושלים, מתמקד בנושא בניית חברות גדולות. כ 3000 משתתפים, 200 דוברים, 75 נציגי חברות סטארט-אפ, מספר שרים וראש ממשלה אחד יתכנסו בירושלים בתצוגת עוצמה מרשימה של ההיי-טק הישראלי.
יהל זילקה, שותף מנהל בקרן הון סיכון "מגמה" ויו"ר כנס ה – HTIA כתב לי:
"בחמש עשרה השנים האחרונות הוקמו בישראל רק ארבע חברות חדשות, שהגיעו למכירות של למעלה מ 150 מליון דולר בשנה. לעומת זאת, בתקופה זו נמכרו מאות חברות הזנק. כדי לשמור על תעשיית היי-טק משגשגת בישראל, אנחנו חייבים לעודד את צמיחתן של חברות גדולות. יש צורך להבטיח את קיומם של מקורות מימון מתאימים, לחברות שרוצות להמשיך ולגדול ולהתפתח. אם נצליח לייצר כאן חברות גדולות, שיתנו תשואה משמעותית למשקיעים, גם תעשיית ההון סיכון הישראלית תרויח. ההגדרה שלי ל"חברה גדולה" בישראל היא, חברה שמוכרת יותר מ 100 מיליון דולר בשנה, ושיש לה פוטנציאל מכירות שנתי של למעלה ממיליארד דולר בחמש השנים הקרובות."
זילקה ממשיך: "יש להמשיך לעודד חדשנות, יצירתיות ויזמות. ברוב המקרים נראה חברות שנמכרות תוך כדי "טיפוס בעליה". ואולם, כשהדבר אפשרי, עלינו לקדם את החברות שמסוגלות לגדול באופן עצמאי ולאפשר להן למצות את הפוטנציאל שלהן. איגוד ה HTIA שם לעצמו למטרה לעודד את צמיחתן של חברות כאלו. בכנס השנתי שלנו יבוא הדבר לידי ביטוי בהרצאות, בדיונים ובפרס מיוחד, ה 100-HTIA , שיוענק כאות הוקרה מטעם איגוד ההיי-טק הישראלי לחברה ישראלית צומחת, בדרכה להיות "חברה גדולה"."
…
(פורסם ב"גלובס" – 29 מאי 2011)