אומת הסטארט-אפים התל אביביים (בלבד)

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

האקסלרטור של 8200 הוא מן הראשונים שקמו בישראל, באמצע שנת 2011. בחסות עמותת בוגרי היחידה הוקמה התוכנית לעידוד יזמים, שהפכה מאז לאחת המובילות והיוקרתיות ביותר בתחומה בישראל. האקסלרטור מעודד יזמים בוגרי צבא או שירות לאומי, לא רק בוגרי 8200, להירשם אליו.

לזכות יזמי התכנית ומוביליה נרשמים הישגים מרשימים ביותר. 75 מיזמים השתתפו עד היום בארבעה מחזורים, כולל הנוכחי, 30 מהם כבר גייסו השקעות בסכום כולל של כ 40 מליון דולר והם מעסיקים כ 280 איש בארץ ובחו"ל. בנוסף, חרטה התכנית על דגלה אג'נדה חברתית. בעקבות יוזמה ברוכה של עיריית בת-ים התמקם האקסלרטור היוקרתי של 8200 בעיר זו והיזמים המשתתפים בתוכנית התחייבו גם לתרום מזמנם בהתנדבות למען פעילות קהילתית.

והנה, בפוסט מעניין, שכתב באצטדיון הסטארט-אפ ינון גלזנר, מנהל האקסלרטור של 8200, הוא סיפר שהתוכנית – כמו כל סטארט-אפ כמעט – נאלצה לאחרונה להמציא את עצמה מחדש:

"בימים אלה אנחנו מבצעים Pivot  משלנו, אחרי שזיהינו מרכיב בתכנית שלא התאים לסטארט-אפים אותם אנחנו רוצים להעיף קדימה. ה -Pivot  שלנו הוא גיאוגרפי: בצער רב אנחנו נפרדים מבית התכנית בבת-ים ומקימים בית חדש בתל-אביב." בהמשך הסביר גלזנר שהיזמים שהשתתפו בתכנית התקשו להגיע לבת-ים וליהנות מהמשרדים שם, עד כדי כך שמנהלי האקסלרטור נאלצו למצוא לעצמם מיקום חדש, "כזה שיהווה בית חי ותוסס לתכנית", בתל-אביב.

חנן ברנד, מקרן ההון סיכון JVP הגיב על הדברים: "פוסט עצוב מאד. העובדה שיזמים (שרבים מהם חיילי יחידת עילית לשעבר) מתלוננים ש"המציאות לא מאפשרת להם" להגיע לבת ים, מרחק 10 דקות (כשברור שלהרצליה פיתוח הם היו נוסעים גם יותר), היא תעודת עניות ל"סטארטאפ ניישן" שלנו וליכולת שלו להתפתח מעבר לגבולות רוטשילד רבתי. חבל. "

הגיבה על דבריו מורן בר, יזמת בעצמה ומי שהיתה שותפה בעבר להקמת האקסלרטור Venture Geeks בפתח תקוה: "עצוב זה בלשון המעטה. להזכירכם, הסטארט-אפ אקסלרטור הראשון הפורמלי (מקום, השקעה, מנטורים, תכנית) שקם בישראל היה בפתח תקוה, ואחד הפידבקים הכי חשובים שקיבלנו היה המיקום שלא ייחס חשיבות לשטאנץ התל אביבי אלא לעובדה שיש סטארט-אפ להקים, לפתח ולהצליח. המשקיעים והמנטורים הגיעו לשם כי נבנתה קהילה חזקה, והיזמים השכילו לספר שהעובדה שהמקום לא סיפק "אטרקציות" עזרה להם להתרכז בעבודה לשמה התכנסו… הפיבוט שלכם הוא לא כשלון שלכם, ובטוח לא של עיריית בת ים. הוא כשלון של ה"אקו-סיסטם" היזמי הישראלי וה"ש*ט" שמאכילים את היזמים כדי לגרום להם לחשוב שאם הם יקימו סטארט-אפ בתל אביב, סיכוייהם להצליח גדלים."

כמו חנן ומורן, וכמו גם מגיבים אחרים שהשתתפו בדיון הדיגיטלי הזה, אין לי מילה רעה להגיד על החלטתם של גלזנר ואנשי האקסלרטור של 8200. הם בסך הכל הגיבו לדרישות קהל היעד שלהם והתאימו את המוצר שלהם בהתאם, כמו שכל סטארט-אפ חייב לעשות.

אבל זה בדיוק העניין.

כי כמוהם כולנו, משקיעי הון סיכון, יזמים מבריקים, מנכ"לים של חברות היי-טק, עורכי דין מובילים, רואי חשבון ידועים, כולנו עושים מה שצריך. כולנו התכנסנו אל אזור הנוחות שלנו, מדינת תל אביב, ואף אחד לא יוציא אותנו מכאן. האזור הקטן שבין הרצליה פיתוח לבין דרום תל אביב הוא הדבר היחידי שמעניין אותנו ואחרינו המבול. לא מתפקידנו לדאוג למדינה שמחוץ לתל אביב, זו לא בעייה שלנו,  כנראה, אם הפריפריה של מדינת ישראל מתחילה 5 קילומטר דרומית לרחוב רוטשילד התוסס והמקסים. אין לנו בעייה עם זה שאשדוד, אשקלון, חיפה או מודיעין, הן כבר מזמן ערי פריפריה לא נחשבות, שמיטב היזמים לא יעלו על דעתם לפתוח שם את המשרדים שלהם.

ושמישהו אחר יפתור כבר את הבעיות הכלליות של מדינת ישראל. כי אנחנו עסוקים בלרדוף אחרי יזמים בעלי חזון, או משקיעים בעלי ממון, אנחנו כאן בשביל סטארט-אפים מדליקים ואקזיטים מפוארים, לתפארת מדינת ישראל.

ושמישהו כבר יפתור עבורנו את הפערים החברתיים, את החינוך המידרדר, את אי השוויון ואת חוסר הצדק. כי כל החוליים הללו ממש מציקים והם נורא נורא מפריעים לנו, אז הגיע הזמן שמישהו יעשה כבר משהו בנידון.

ובינתיים: אפשר בבקשה לקבל מקיאטו כפול, מהקפה הברזילאי המיוחד שטחנתם כאן אתמול, עם נגיעה של קצף חלב סויה דל קלוריות, בכוס זכוכית שקופה עם ידית, ועוגיית שעורה מעורבבת בדגנים בצידה, בצלוחית חרסינה מעוטרת, בזמן שאני מחכה כאן בתור ליזם, שיסכים אולי לדבר איתי בבית הקפה הכל כך מיוחד בשדרה המקסימה הזו? תודה.

יזמים באקסלרטור של 8200: בית חי ותוסס בתל אביב בתמונה: יזמים באקסלרטור של 8200 – בית חי ותוסס בתל אביב

(פורסם ב"גלובס" – 29 אפריל 2014)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

2 תגובות

  1. יזהר, עצוב לי לקרוא על דברים כאלו אך חשוב לדעת שאפשר גם אחרת. אנו קבוצה של יזמים חילוניים החלטנו לחזק את הקשר ולבנות גשר בין המרכז לפריפריה ובין חילוניים ודתיים ולכן הקמנו את בית התוכנה a.s.tech בנתיבות והחלטנו להעסיק נשים מהקהילה החרדית באזור.

  2. אני חושב שיש פה עירבוב בין תפקידי היזמים ותפקידי הרשויות המקומיות והממשלה.

    ליזם יש תפקיד "פשוט": לבוא עם רעיון, לגייס כסף וצוות (לאו דוקא בסדר הזה..) ולבנות עסק מצליח. התפקיד הזה צורך את כל משאביו של היזם למשך מספר שנים.

    לרשות מקומית/ממשלה יש גם תפקיד "פשוט": ליצור את התנאים המתאימים לפתיחת עסקים קטנים ולהקל על היזמים ככל האפשר על מנת שיוכלו להתמקד בבנית מיזם מצליח.

    כל אחד מהתפקידים הללו דורש תכנון, השקעה ומאמצים רבים. ולכן עדיף שכל צד יתמקד בביצוע תפקידו הוא.

    ספציפית לגבי הרשויות המקומיות/ממשלה: עליהן לדאוג לשטח מסחרי מתאים, לתחבורה נוחה, לאווירה אורבנית "סבירה" (נקיון, בטחון אישי, וכו'), ולשירותים נלווים (מסעדות, בתי קפה, וכו').

    קח לדוגמא את רעננה: הרשות המקומית אימצה מדיניות מעודדת הייטק, והצליחה לבנות פארק תעשייה שמשך לא מעט חברות הייטק. השלב הבא היה הקמה של מתחם ייעודי לסטרטאפים (HUBANANA) שכבר היום מהווה בית לכמה עשרות סטרטאפים צעירים.

    באר שבע מהווה עוד דוגמא של רשות המקומית, תוך עזרה מהממשלה, יוצרת סביבה תומכת סטרטאפים.

    אולי במקום לגרום ליזמים "להכות על חטא", צריך להתמקד בשכנוע והדרכה של הרשויות המקומיות כיצד למלא את תפקידן בשותפות הזו.

    ואחרון אחרון "חביב": משרד התחבורה. אם המשרד הזה היה מתמקד בפתרון בעיות התחבורה הציבורית במדינתנו (קרי: רשת רכבות עיליות ותחתיות יעילה), אני בטוח שזה היה תורם משמעותית להתפתחות ההייטק, ומקומות תעסוקה בכלל, באיזורים נוספים ברחבי הארץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *