צוות לאונרדו

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

רבות דובר על כך שיזמי ההיי-טק הישראלי, כמו גם המהנדסים והמדענים המובילים במדינה, הם רובם ככולם תוצר של מערכת החינוך בה למדו והתחנכו לפני עשרים שנה או יותר. רבים מאיתנו תוהים האם הדור הבא של מובילי ההיי-טק הישראלי זוכה לאותם מורים איכותיים ולאותה רמת טיפול ואהבה להם זכו קודמיהם.

ד״ר מאיר פרשטמן היה אחד מאותם מורים שחינכו דורות של תלמידים לאהבת המחקר, המדע וההנדסה. הוא היה בעצמו בעל תואר ראשון ושני במתמטיקה ופיזיקה. עם סיום לימודיו פנה להוראה ולימד פיזיקה ומתמטיקה ברשת "עמל" ואף שימש כמחנך כיתה. בשנת 1983 סיים בהצטיינות לימודים לתואר דוקטור בחינוך וב 1986 קיבל לידיו את ניהול בית הספר התיכון אורט גוטמן בנתניה. לאחר שנים רבות כמנהל בית הספר עבר פרשטמן לנהל את מכון גורלניק להשבחת ההוראה והלמידה, השייך לרשת אורט ישראל.

גולת הכותרת לפועלו שם היתה פיתוח המגמה המדעית הנדסית עבור תלמידים מצטיינים בבתי ספר תיכון ואימוץ התוכנית באופן רשמי על ידי משרד החינוך בשנת 2001, כמסלול מיוחד לתעודת בגרות. למעלה מ 2600 בוגרים למדו במגמה המדעית הנדסית מאז הקמתה. בוגרי המגמה משולבים ביחידות הטכנולוגיות המובילות של צה"ל, החל בתלפיות והמשך בעתודה האקדמית, בחיל מודיעין וביחידות עילית נוספות. רבים מהם מצטיינים מאוחר יותר במסגרת לימודיהם האקדמיים. כמאה מורים נבחרים הוכשרו ברחבי הארץ ומובילים את המגמה בכשלושים בתי ספר.

מדי שנה מקיימים בוגרי המגמה את כנס המהנדס הצעיר בטכניון ובו הם מציגים פרויקטים עליהם עבדו במסגרת לימודיהם. כמי שביקר כמה וכמה פעמים באירוע המיוחד הזה אני יכול להעיד, שרבים מהם יכלו להיות יזמים של סטארט-אפים, כבר בגילם הצעיר, עוד לפני צבא. בכל אחד מהאירועים האלה נהג פרשטמן להסתובב בין הדוכנים בגאווה רבה, לשוחח עם בני הנוער ולהתפאר בפני האורחים על הישגיהם המרשימים של תלמידי המגמה.

לפני כשנה וחצי אובחן אצל מאיר גידול סרטני ממאיר. הוא נלחם במחלה ובמקביל החל ביוזמה חדשה – ספר לימוד חדשני ללימוד מקצועות מדעיים, תוך דגש של עבודה קבוצתית  וחקר אישי של התלמידים. הוא השקיע בספר את מיטב מרצו, בד בבד עם התקדמות המחלה הנוראית. בחודש פברואר השנה יצר איתי קשר וביקש להציג לי את הספר במסגרת תפקידי כחבר הועדה האמורה להמליץ על שילוב הספר בתוכנית הלימודית של המגמה המדעית ההנדסית.

נפגשנו בבית קפה קטן באזור השרון. מאיר הגיע לפגישה מלווה באשתו שרה. ניתן היה להבחין שהדיבור קשה לו וכך גם התנועות המוטוריות. אבל ההתלהבות ניכרה בו. הוא סיפר על הרעיון המרכזי, השיטה הפדגוגית החדשנית, החומרים שיגרמו לתלמידי ישראל להתלהב מהלימוד ולרצות להמשיך ליזום, לחקור ולהתקדם. בעקבות הפגישה הצטרפתי גם אני אל שאר חברי הוועדה, שאישרו פה אחד את ההמלצה למשרד החינוך לאמץ את ספרו של ד״ר מאיר פרשטמן כחלק מתוכנית הלימודים במגמה המדעית הנדסית.

אתמול התאספנו סביב קברו של מאיר פרשטמן זכרו לברכה, ביום השלושים למותו. הוא נפטר במהלך חג הסוכות לאחר שנכנע למחלה הארורה. מאיר  זכה לראות את הספר בתצורתו הסופית באירוע השקה מיוחד שנערך סביב מיטת חוליו בבית החולים, כשבועיים לפני מותו. ד"ר אלי אייזנברג, סמנכ"ל בכיר ברשת אורט ישראל, הביא איתו לאזכרה עותק מהמהדורה הראשונה, שיצאה לאור יום לפני כן. שרה, אשתו של מאיר, הקדישה לי את הספר, שהוא החליט לקרוא לו "צוות לאונרדו", על שם ליאונרדו דה וינצ'י, המדען החוקר ואיש האשכולות.

בהקדמה לספר כתב מאיר: "לא מספיק לרצות. צריך ללמוד את השפה בה מדברים מדענים ומהנדסים. צריך כוח רצון, יכולת התמדה, יכולת לשתף פעולה. צריך אמות מידה גבוהות של יושרה. לעתים צריך אומץ למרוד במוסכמות חברתיות ולהיות פורצי דרך ומחדשים."

אני מחכה ליום בו אפגוש יזמי הייטק שהתחנכו על מורשתו של ד״ר מאיר פרשטמן. אני משוכנע, שכמו שמאיר רצה, הם יהיו לא רק אנשים מוכשרים אלא גם בני אדם ערכיים, אמיצים וחרוצים. הם יהיו ממשיכי דרכו.

מאיר פרשטמן: "לא מספיק לרצות"

(פורסם ב"גלובס" – 23 אוקטובר 2013)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

4 תגובות

  1. אתה מציב מדי שבוע זרקור על עשייה נהדרת הנחבאת אל הכלים.יישר כח.

  2. זכיתי לעבוד עם מאיר. איש חכם , בעל ראייה חינוכית פורצת דרך ולא רק במדעים, איש אשכולות, אשר תרם לי אישית ולביה"ס אותו ניהלתי בכלל. יהי זכרו ברוך

  3. כמי שהיה שותף לדרך חשוב לי לציין את היכולת של מאיר להסתכל קדימה לראות, לתכנן וליצור מציאות פדגוגית אחרת, חדשה. למשל, הלמידה סביב אנלוגיות במדע ובהנדסה. יהי זכרו ברוך

  4. זכיתי להיות שותפתו לדרך של מאיר באותן שנים מיוחדות בהן הוקמה ופותחה המגמה המדעית הנדסית. לומר "זכיתי" היא מילה קטנה, אני זוכרת בהוקרה רבה כל פגישה, שיחה, דיון שערכנו יחד אתו סביב הנושאים השונים. אני מסכימה ומזדהה עם שי, על יכולתו של מאיר לפרוץ גבולות, להוביל שינוי, אבל יחד עם התמדה על הפרטים, ולעולם לעולם מבלי לשכוח את המורים והתלמידים – ה"לקוחות" האמתיים. יהי זכרו ברוך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *