השבוע גילינו את האשמים בחוליי הכלכלה הישראלית, מי שאחראים לגירעון הענק בתקציב המדינה, שהפתיע אותנו רגע לפני הבחירות. אלו הן כמובן החברות הגדולות במשק – טבע, אינטל, צ'ק פוינט, ישקר ואחרות, שהשכילו לנצל את מקלטי המס השונים במדינת ישראל ושילמו מסים מופחתים על רווחיהן.
צריך להרגיע את הרוחות. ראשית, חשוב לזכור שכל החברות הנ"ל פעלו על פי החוק. הן לא גנבו, לא העלימו מס, לא זייפו חלילה דו"חות כספיים. אם יש למישהו טענות, נא להפנות אותן לספר החוקים שלנו. מי שחוקק את החוק לעידוד השקעות הון הוא לא מנכ"ל אינטל וגם לא היזמים של צ'ק-פוינט או ישקר, אלא כנסת ישראל.
ועכשיו, בואו נזכור מדוע העניקה הכנסת הטבות מס מפליגות שכאלה. למקרה שמישהו שכח: ישראל ממוקמת במזרח התיכון. מפעל הייצור של אינטל בקריית גת נמצא בטווח הטילים של החמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון וכנראה גם המטורף האיראני שממזרח לנו. בעשרים השנים האחרונות חווינו פה שתי אינתיפאדות, מלחמה בלבנון ושתי מלחמות בעזה. ועוד, עלות העסקתם של המהנדסים הישראלים עלתה דרמטית בעשור האחרון. ומעל הכל, התחרות בכפר הגלובאלי התעצמה מאוד. מדינת ישראל חייבת להתאמץ מאוד כדי להיות אטרקטיבית עבור חברות גלובליות ולכן, הטבות כלכליות מפליגות הינן כלי מעשי ונכון לעודד השקעות ופעילות משמעותית של חברות אלו בישראל.
אל תיקחו את נוכחותן כאן כמובנת מאליה. אל תשכחו שמפעל הייצור החדיש הבא של אינטל יוקם באירלנד ולא בישראל. יועסקו שם אלפי אנשים ויושקעו שם מליארדי דולרים וכל זה יקרה באירלנד, לא בקרית גת וגם לא בבית שאן.
כדוגמה לתגובה הציבורית המתלהמת, כתבה חברת הכנסת שלי יחימוביץ' באימייל השבועי לרשימת התפוצה שלה: "טבע היא באמת חברה נהדרת. אבל 3.7% מס בשנה?? מה הטירוף הזה? איפה הכסף, איפה הצדק, איפה ההגיון הכלכלי? אני מניחה שהייתם מתים לשלם מס כזה… איך מכסים גרעון של עשרות מיליארדים? משם, נתניהו, משם. "
כלומר, לשיטתה של יושבת ראש מפלגת העבודה, המליארדים שחסרים בתקציב המדינה יגיעו באמצעות גביית מיסים עמוקה מחברות הענק הגלובליות. חברת הכנסת יחימוביץ' טועה ומטעה. הפגיעה בפעילותן של החברות היצרניות המובילות במשק תזיק לכלכלה הישראלית הרבה יותר ממה שתתרום. אלפי עובדים מפוטרים לא ירוויחו מאומה מפגיעה במעסיקים שלהם. להיפך.
בנוסף, חברות גדולות יודעות לתעל את רווחיהן למדינות בהן המיסוי הוא נוח יותר. מי שקוראים להעלאת מיסים פופוליסטית, מן הראוי שיבדקו באופן יסודי כמה באמת תרוויח כלכלת ישראל ומה כולנו עלולים להפסיד. הדיון הזה, שתוצאותיו יכולות להיות הרות גורל לעתיד התעשיות המתקדמות בישראל, מן הראוי שיתקיים בצורה רצינית ויסודית, ולא דרך הצהרות סנסציוניות בערוצי התקשורת השונים.
…
(פורסם ב"גלובס" – 20 פברואר 2013)
2 תגובות
האמת (כרגיל) היא אי-שם באמצע. עברו הימים שישראל נזקקה נואשות לחברות אמריקאיות שיואילו בטובן "לחנוך" מהנדסים ישראלים. יש בארץ הרבה יזמים ומהנדסים שיכולים לבנות חברות ישראליות לתפארת. מצד שני, שיתוף פעולה ונוכחות של חברות בינלאומיות הוא דבר חיובי ורצוי תמיד. צריך לבחון לאור המציאות של ימינו את כמות ההשקעה שעל המדינה לעשות על מנת למשוך חברות גלובליות להקים מפעלי ייצור בישראל. וכמובן לבדוק איזה יתרונות אחרים ניתן לטפח מעבר להטבות במיסוי.
קיימת גם בעיה גלובלית של חברות המנצלות פערי מיסוי בין מדינות על מנת לחמוק מתשלומי מס. חלק מהמדינות האירופאיות וגם ארה"ב כמדומני עסוקות בבחינת אפשרויות לחסום חלק ממקלטי המס הללו. ישראל צריכה לבחון אסטרטגיות מיסוי בכיוון הזה.
ובאשר להצהרות סנסציוניות באמצעי התקשורת – לצערנו הפופוליזם עובד. כשנפסיק רובנו ללכת שבי אחרי "סיסמאות", יפסיקו הפוליטיקאים להשתמש בהם. לא נורא, יש עתיד…
מצד אחד ישנן חברות גדולות שבחרו למקם שלוחות שלהן במדינת ישראל ואני בטוח שאין פה עניין רגשי אלא עניין כלכלי שמונח על השולחן.
חברות גדולות רבות נהנות מעוצמה כלכלית המאפשרת להן להעסיק אנשי מקצוע ממולחים שיודעים איך לעשות "להטוטים" כלכליים וחכמים ולהרוויח יותר בזכות ידע נרחב של החוק ונקודות התורפה שלו.
ואנחנו, האזרחים הפשוטים שעסוקים בחיי היומיום הקשים ומנסים לחלק את המשכורת כל חודש בין כל נותני השירותים למניהם ובסוף נשארים עם מספיק כסף לקנות בית מקרטון תולים תקוות גדולות באנשים הגדולים בטלוויזיה שמנצלים את הקושי שלנו בשביל לסחוף אותנו אחריהם ואחרי ההבטחות הגדולות כפי שאמר ידידי ברוך דויטש.
הלוואי והייתי מכיר אפילו 5% מהזכויות שלי כאזרח מדינת ישראל ואולי הייתי יודע היכן הפרצות הקטנות בחוק שיאפשרו לי לחסוך כמה שקלים בחודש מבלי לגנוב או לרמות את המדינה.