ביום ראשון השבוע התכבדתי לשפוט בתחרות הסטארט-אפים התקיימה במסגרת וועידת החדשנות באוניברסיטת תל אביב. קשה להסביר למי שלא מעורב מהי אווירה של חדשנות. כיצד זה מרגיש להיות חלק מסביבה שלא מפסיקה לייצר חלומות חדשים. לצפות יום יום בעשייה של אנשים שמוכנים לצאת מאיזור הנוחות שלהם כדי להקים מיזם שיחולל מהפכה, קטנה או גדולה, שתשנה משהו בעולם. להתפעל מהמקוריות, לפעמים החוצפה, של הרעיונות שלא נותנים ליזמים האלה מנוחה וקורמים עור וגידים עד שהם הופכים לחברה, עסק חי שמייצר מוצרים, מעסיק עובדים וקונה לו שם בין לאומי בתחומו. משלחות רבות מכל רחבי העולם מגיעות לישראל בימים אלה כדי ללמוד מקרוב את התופעה הזו. כי יש בה משהו שהוא מעבר לגאונות טכנולוגית או פריצת דרך מדעית. יש כאן תרבות שמעודדת חדשנות ויזמות ומוכנה גם לקבל כשלונות כחלק מהתהליך הקולקטיבי של התקדמות בחזית ההיי-טק העולמי.
מי שהסתובב השבוע במסדרונות אולם סמולרש באוניברסיטת תל אביב יכול היה לחוש באווירת החדשנות היזמית שניבטה אליו מכל עבר. עשרות המיזמים החדשים שהציגו שם את מרכולתם ייצגו מגוון של תחומים, החל מאפליקציה לתשלומים סלולריים קבוצתיים, דרך רובוט מיניאטורי חכם ומשעשע וכלה בשירות להקלטה משותפת של קליפ מוזיקלי על ידי אלפי אנשים שאפילו אינם מכירים זה את זה, אבל מחוברים דרך ענני המובייל סביב הקטע המוזיקלי אותו הם רוצים לציבור ביחד.
על פי הנתונים שמסרה לי אלנה דוניץ, מנכ"לית StarTAU, מרכז היזמות של אוניברסיטת תל אביב, 75 סטארט-אפים משלושים מדינות הציגו במסגרת אירועי שבוע החדשנות של אוניברסיטת תל אביב. הם התחרו על תשומת ליבם של כ – 4000 מבקרים ו – 250 משקיעים וגם השתתפו בתחרות אל מול פאנל שופטים מגוון בו נטלו חלק נציגי התעשייה על מרכיביה השונים. בתור מי שהציג פעמים רבות בעבר את המיזם שלו מול קהל, אני יכול להעיד שהאתגרים העומדים בפני המציגים כיום גדולים יותר מאי פעם. הזמן המוקצב להם כיום הוא קצר ביותר, כשלוש דקות, והם עומדים מול קהל חסר סבלנות ובלתי מרוכז בעליל. אבל שלוש דקות הן הרבה זמן עבור מי שהתכוננו היטב ולמדו להעביר את המסרים שלהם בחדות ובאופן מקורי שישאיר רושם על קהל הצופים. ולמי שמטיל ספק ביעילות המצגות הזריזות הללו, חשוב להבהיר: עסקאות רבות נרקמות בעקבות מצגות קצרות שכאלו, קשרים חשובים נוצרים עם משקיעים ועם שותפים עסקיים, ובכלל – חלק משמעותי מכלכלת ההיי-טק העולמית מונע כיום כתוצאה ממפגשים קצרים, מצגות של מספר דקות ומסרים תמציתיים וקליטים. זו הסיבה שיזמים רבים מתאמנים על יצירת מצגות מאירות עיניים והצגתן בפני קהל באופן שישאיר רושם על מחפשי ההזדמנויות העסקיות, שצופים בהם. יזמי חברת פייבוקס, המייצרים אפליקציה לתשלום קבוצתי בסמארטפון, לקחו את הקונספט הזה עד הסוף כשהופיעו בכנס עם צבע כחול שנמרח היטב על פניהם. המציג מטעמם בתחרות, אמרי הפנר, הותיר ללא ספק רושם עז (וכחול מאוד) על הקהל שצפה בו.
ביקשתי מאורן סימניאן, מייסד מרכז היזמות של אוניברסיטת תל אביב, לתאר לי את תחושותיו בכנס, כמי שמלווה את פעילות מרכז היזמותStarTAU החל מיומו הראשון.
“לפני שבע שנים ישבתי יחד עם אלנה דונץ, שהיא כיום מנכ"לית מרכז היזמות, במקלט בפקולטה להנדסה וחשבנו איך נקדם יזמות בקרב סטודנטים באוניברסיטה ובוגרים ובכלל בקרב יזמים ישראלים. עברנו כברת דרך ארוכה מאז. בשבע השנים הבאות אני מקווה שנזכה לקדם את ישראל בעולם ולבסס אותה כמעצמת יזמות הן עבור יזמים ישראלים והן עבור יזמים בכל העולם’ כשרוח היזמות היא הפנים שלנו״.
סימניאן, שמשמש גם כשופט כדורגל בליגת העל הישראלית, סיפר לי על רגע מרגש שחווה במהלך הכנס השבוע: ״היתה לי הזכות לשבת אחד על אחד עם הנשיא התשיעי מר שמעון פרס לפני שהוא עולה לבמה ולראות איך הוא מהנהן כשאני מספר שההורים שלי הגיעו מאיראן ומלוב ושאני יליד הארץ, שסיימתי לימודי חשבונאות והחלטתי לקחת סיכון ולהקים מרכז יזמות באוניברסיטת ת"א, שהיום יש חמישה עשר חברי צוות במרכז אשר מהווה מודל בין לאומי עבור מדינות רבות. ברגע הזה מול פרס הבנתי בעצם שזה בעצם מי שאנחנו וזו בעצם המדינה שלנו, שהיא גם החלום שלו.״

(פורסם ב"גלובס" – 12 מאי 2015)
…
…