מלחמת המסכים

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

מיקרוסופט תובעת את מוטורולה בשל הפרת פטנטים בגין השימוש שלה במערכת ההפעלה "אנדרואיד". אפל תובעת את HTC על בסיס דומה. לחגיגה הזו הצטרפה לאחרונה גם אורקל, שתבעה את גוגל. התביעות האלו מעידות על קרב האימתנים, המתפתח בין חברות ההיי-טק הגדולות בעולם סביב מערכת ההפעלה של הטלפון הסלולרי החכם – הסמארטפון.

על פי הערכות שונות, בעוד כשנתיים יהיו בעולם כמליארד סמארטפונים, מתוך כחמישה מליארד מכשירים סלולריים. המספר הזה יצמח למספר מליארדים תוך עשור. ומכאן, שהמלחמה על ליבו של המכשיר הזה, הפופולרי ביותר שהמציאה האנושות אי פעם, היא מלחמת עולם אמיתית מבחינתן של ענקיות ההיי-טק.

כי מי שישלוט במערכת ההפעלה, תהיה לו גישה לאפליקציות שירוצו על גביה, לנתונים על מיקומם של מליארדי המשתמשים, לקישוריות שלהם לאינטרנט, למסכים בהם הם יצפו. קשה להמעיט בפוטנציאל המסחרי הגלום בשליטה הזו. השבועון ניוזוויק העריך השבוע, שכלכלת האינטרנט הנייד – קישוריות סלולרית, מסחר אלקטרוני נייד, שירותים שונים ופירסום – תגיע בשנת 2013 לנפח של כחצי טריליון דולר לשנה. על מנת חלקן בכלכלה הזו נאבקות ענקיות ההיי-טק.

אפל היתה הראשונה להביס את יצרניות העולם הישן (שהוא בעצמו בן פחות מעשר שנים) של הסמארטפונים, RIM ונוקיה, באמצעות האיי-פון  החדשני והאלגנטי. ואולם, לאחר פתיחה מרשימה, היא נתקלת לאחרונה בתחרות מכיוון בלתי צפוי: גוגל ומערכת ההפעלה שלה, האנדרואיד. בחודש אוגוסט הודיעה גוגל שבכל יום מופעלים בעולם 200 אלף סמארטפונים חדשים, מבוססי אנדרואיד. הקצב המרשים הזה גורם לאנליסטים לחזות, שבשנת 2014 תהיה חדירת השוק של האנדרואיד בסביבות 25%, כפול מזו של האיי-פון. סטיב ג'ובס, כידוע, איננו נדיב במיוחד כלפי יריביו. התוצאה: אריק שמידט, מנכ"ל גוגל, התפוטר מכהונתו בדירקטוריון אפל. בנוסף, הודיע ג'ובס בראיון לעיתונאים, שהוא איננו מאמין לנתונים שגוגל מדווחת.

ומה קורה בינתיים אצל מיקרוסופט, הענקית מרדמונד שהקפידה להיכנס באיחור לכל מירוץ משמעותי בעשרים השנים האחרונות? מיקרוסופט, כמו במקרה מערכת הפעלה מבוססת חלונות (עיינו ערך: "דוס" מול מקינטוש), כמו במקרה הדפדפן (עיינו ערך: נטסקייפ), כמו במקרה נגני ה 3MP (עיינו ערך: איי-פוד), כמו במקרה מנועי החיפוש (עיינו ערך גוגל), כמו במקרה מחשבי הטבלט (עיינו ערך: איי-פד) , גם במקרה הסמאטרפון, נמצאת כרגע הרבה מאחור. בתערוכת ה GSM בברצלונה, לפני כחצי שנה, הכריזה מיקרוסופט על מערכת ההפעלה הסלולרית החדשה שלה. אבל, בינתיים, היא מפגרת משמעותית במירוץ.

עד כדי כך, שהדירקטוריון של מיקרוסופט "העניש" החודש את המנכ"ל סטיב בלמר וקיצץ מחצית מהבונוס השנתי שלו, בגלל ההישגים נמוכים של החברה בשוק הסלולר. למרות כל זאת, לא הייתי ממהר להספיד את מיקרוסופט. זו איננה חברה שמוותרת בקלות, ובנוסף – סטיב בלמר, כמו סטיב ג'ובס, לא אוהב להפסיד. דרך אגב, אין צורך לרחם על בלמר. הבונוס שלו אומנם קוצץ בחצי, ולכן עמד השנה "רק" על 670 אלף דולר. אבל, בלמר מחזיק עדיין בכ 4.75% ממניות מיקרוסופט, אחזקות שביום טוב שוות כ 10 מליארד דולר. סטיב (בלמר) אולי הפסיד בינתיים בקרב הזה לסטיב (ג'ובס), אבל יש לו עדיין כסף לגמור את החודש.

(פורסם ב"גלובס" – 10 אוקטובר 2010)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

תגובה אחת

סגור לתגובות.