מדינת ישראל הותקפה. עשרות אלפי נתונים של כרטיסי אשראי נגנבו על ידי האקר מסתורי, המציג את עצמו כסעודי אנטי ציוני. בקרוב, כך הוא מאיים עלינו, יפרסם עוד מאות אלפי מספרים של כרטיסים גנובים. בכמה מהם הוא כבר השתמש, כדי לערוך קניות באינטרנט. כל זאת, כתגובה על פשעי ישראל נגד העם הפלסטיני. והתגובות אצלנו לא איחרו לבוא: העיתונים התקשטו בכותרות דרמטיות. פקידים במשרדי הממשלה הכריזו על מלחמה, לא פחות, שנפתחה נגד ישראל בחזית הסייבר. מנכ"לי חברות האשראי דרשו הגנה מזרועות הביטחון. סגן שר החוץ הכריז ש""כל פגיעה במרחב הקיברנטי של ישראל, זו הפרת ריבונות השקולה לפעולת טרור ויש להתייחס אליה ככזו. לישראל יש יכולות אקטיביות לפגוע באלו המנסים לפגוע בה ואף גורם או 'האקר' לא יהיה חסין מפעולת תגובה".
למרות שבאמת ניסיתי, אני עדיין מתקשה להתרגש ממהומת הסייבר הנוכחית. שכן, יש לנו מספיק סיבות טובות יותר להתרגש מרמת הפשיעה שבתוכה אנחנו חיים. בשנת 2011 נגנבו בישראל למעלה מעשרים אלף מכוניות. הנזק הכספי ועוגמת הנפש שנגרמו לבעליהן היה גדול בהרבה מהעלות המינימלית לה יידרשו, אם בכלל, בעלי כרטיסי האשראי שנגנבו. על פי נתונים שהתפרסמו בעבר ב"גלובס", הנזק הכלכלי כתוצאה מפשיעה בישראל נאמד בשנת 2010 בכ 14.7 מליארד ש"ח, וכ 50% מסכום זה מיוחס לעבירות רכוש ומרמה.
ואולם, כל הנזקים העצומים האלה, שגרמו עוגמת נפש אדירה למליוני אזרחים במדינת ישראל, לא זכו לכותרות של האקר אחד בודד, שהצליח לגנוב כמה מסדי נתונים שלא אובטחו כהלכה. לא ראינו פוליטיקאים שמאיימים להתקיף בטילים את אותם פושעים, שברוב המקרים הרבה יותר קל לאתר אותם ולעצור אותם מאשר את ההאקר הסעודי.
יש בישראל מאות סטארט-אפים ואין סוף טכנולוגיות לאיתור התקפות סייבר, יירוט פיגועים קיברנטיים, מניעת פריצות למאגרי מידע וסתימת פרצות ברשת. ההיי-טק הישראלי נותן פתרונות מצויינים לפשע האינטרנטי. אבל, כל אלה לא יעזרו במקרה של רשלנות באבטחה בסיסית של מסדי נתונים וחוסר הקפדה על נוהלי משמעת ברשת. ולכן, הייתי מציע לכל הבכירים והפולטיקאים צמאי הכותרות: את בעיית ההאקרים תוקפי הכרטיסים אפשר לפתור במאמצים סבירים. עדיף שתתרכזו בהגנה על הרכבים שלנו, האזרחים הפשוטים, ועל רכושנו הפרטי. במציאות העגומה השוררת במדינת ישראל היום, אנחנו עלולים בכל רגע להישדד על ידי פושעים לגמרי לא מתוחכמים, לחלוטין לא האקרים, שיודעים שפשוט אין להם שום סיבה לפחד. אגב, אם במקרה היה ההאקר הסעודי מחליט להודיע שהוא דווקא רוסי, או צרפתי, האם גם אז היו "מנהיגינו" ממהרים להכריז על מלחמת טילים אפשרית נגד האויב האכזר?
…
(פורסם ב"גלובס" – 8 ינואר 2012)
תגובה אחת
כנראה אפילו חוסך כסף. ברגע שכל נחשף, הכרטיסים נחשמים מייד. אחרת בחלקם נעשה שימוש איטי לארוך הרבה מאד זמן לפני שבכלל מישהו שם לב שמשהו לא בסדר.