בשבוע שעבר נכחתי בישיבת ועדת החינוך של דירקטוריון אורט ישראל. שלושה ימים לפני פתיחת שנת הלימודים תשע"ב התמקדו הדיונים בעיקר בהכנות אחרונות ליום הראשון ללימודים וההיערכות המשמעותית לקראת הרפורמה בחינוך "עוז לתמורה". אבל, היה נושא אחד חשוב, שחברי הנהלת אורט ואנשי הדירקטוריון מצאו לנכון להקדיש לו זמן ומחשבה: תוכנית "אורטוב", המקדמת את ערך הנתינה והמעורבות החברתית בכל רשת אורט ישראל, תוך גיוס שותפים חיצוניים רבים והשתתפות פעילה של תלמידים, מורים, אנשי מטה והקהילות בהן פועלים בתי הספר של הרשת.
מדובר בתוכנית כוללת, פרי תכנון של ועדה מיוחדת שעסקה בנושא, תוך קבלת היזון חוזר מהשטח וכן מגורמים שונים, המתמחים בנושא התנדבות ומעורבות בקהילה. בכל בית ספר המשתתף בתוכנית התמנה צוות מוביל בראשותו של מנהל בית הספר או אחד מסגניו. הצוות אחראי על הטמעת התוכנית תוך התמקדות בערכי נתינה, סובלנות ומעורבות חברתית. התכנית גם מעודדת ומתקצבת יוזמות מיוחדות בנושא הנתינה, בתקוה שתלמידים יעלו רעיונות משלהם ויפנו למימושם במסגרת האחריות החברתית שלהם. בתי הספר ברשת אורט התבקשו השנה לבצע תהליכים של בקרה, מדידה והערכה, כך שבמקביל להישגיהם בלימודים יקבלו התלמידים גם משוב לגבי מידת תרומתם לחברה והאחריות האישית שגילו.
המטרה היא, שכל תלמידי רשת אורט ישתתפו בתכניות למחויבות חברתית על פי בחירתם במשך שנות לימודיהם בתיכון. לתלמידים מוצעות שלל תוכניות לבחירתם וביניהן עזרה לעולים חדשים, תמיכה בילדים המאושפזים בבתי חולים, פעילות הסברה מקוונת לשיפור תדמיתה של ישראל, תיעוד קורות חייהם של זקני הקהילה ועוד.
רבים מהתלמידים האלה יגיעו יום אחד לתעשייה הישראלית ולהיי-טק הישראלי. בהגיעם לשם הם לא רק יידעו לתכנת ולתכנן מעגלים חשמליים, אלא גם ישאו איתם את ההכרה בחשיבות התרומה לזולת ובאחריות החברתית שלהם. בימים אלה של מחאה ציבורית ויום לאחר הפגנת המליון, די ברור לכל אזרחי ישראל שבהיעדר צדק חברתי ובהיעלמותה של אחריות השלטון כלפי האזרח הקטן, הערבות ההדדית היא בגדר הכרח קיומי במדינה שלנו.
רבים מאנשי ההיי-טק בישראל מודעים היטב לאחריותם החברתית. נוגה קפ, מנהלת השקעות ההיי-טק בקבוצת BRM, וראש הועדה לאחריות קהילתית באיגוד תעשיית ההיי-טק הישראלי ( HTIA ) אמרה לי: "ההיי-טק הישראלי לוקח חלק פעיל בתרומה לקהילה הן במגזר השלישי והן בתרומה למצוינות ובניית עתודות להיי-טק הישראלי. התרומה לקהילה מתבטאת בתרומות כספיות ישירות ועקיפות לעמותות שונות ובהירתמות בהתנדבות לפרויקטים בתחומי החינוך, בצבא ובפריפריה. תפקיד הוועדה הוא לקשר בין קהילת ההיי-טק לבין הקהילה והחברה בצורה כזו ששני הצדדים יצאו נשכרים." בבחינת נאה דורש ונאה מקיים, קפ היא בעצמה מתנדבת בעמותות "צופן" ו"עולים ביחד".
דפנה אלון, מנהלת תוכנית "אורטוב" באורט ישראל, עוסקת בחינוך כשלושים שנה, כמורה, כסגנית וכמנהלת בית ספר. לדבריה: "אנו שואפים להטמיע תרבות של התנדבות בדי.נ.אי של הרשת, מתוך אמונה כי חברה שההתנדבות מהווה חלק מסדר יומה, היא חברה סובלנית וטובה יותר. התלמידים, שיהיו שותפים לתרבות של התנדבות, יגדלו להיות אזרחים טובים יותר, המודעים לסביבתם וחושבים כיצד לתת יותר ולא רק לקבל." לאור הדברים האלה, אני משוכנע שלתלמידי רשת אורט תהיה שנת לימודים פוריה ומוצלחת ביותר.
…
(פורסם ב"גלובס" – 4 ספטמבר 2011)