להלן ציטוט מדוייק מהאנציקלופדיה העממית ויקיפדיה. כל מי שמסיק מכאן מסקנות כלשהן לגבי הזמן הנוכחי, עושה זאת על אחריותו בלבד.
"בועת הדוט-קום היתה בועה כלכלית, שהתקיימה בין השנים 1995 – 2001. שיאה היה במרץ 2000, כאשר מדד הנסדאק עמד על 5132.52 נקודות. במהלך שנים אלה נרשמה בבורסות לניירות ערך עלייה מהירה במחירי מניות סקטור האינטרנט החדש ובסקטורים הקשורים אליו תוך ניתוק הולך וגדל מהשווי הכלכלי ה"אמיתי" של החברות הנסחרות. דבר זה יצר את "הבועה".
תקופה זו אופיינה בהיווסדותן של חברות מבוססות-אינטרנט רבות. שילוב של צמיחה מהירה של מחירי המניות, ספקולציות של יחידים לגבי ערכן של המניות, וזמינותם הגדולה של כספי השקעות מקרנות הון סיכון רבות יצרו סביבה שבה רבים מהעסקים הללו דחו מודלים עסקיים רגילים והתמקדו בנתח השוק במקום ברווח של החברות.
התפוצצות בועת הדוט-קום ציינה את תחילתו של מיתון במדינות המפותחות במהלך השנים שלאחר מכן. למעשה ניתן לומר כי שינוי המודלים (המנותקים מהשווי הכלכלי) להערכת שווי המניות בתקופה זו, יצר מצג שווא של עליה מגמתית ומתמשכת של ערך המניות, מה שגרם ליותר ויותר משקיעים להשקיע, מה שגרם כתוצאה מכך להמשך העלייה המטאורית וחוזר חלילה עד נקודת הקריסה.
מקובל לסמן את תחילת הבהלה למניות האינטרנט בהנפקתה של חברת נטסקייפ באוגוסט 1995. ההנפקה זכתה להצלחה יוצאת דופן, נסגרה במחיר גבוה מהמצופה וכבר באותו יום נסחרה המניה במחיר גבוה כמעט פי שלשה ממחיר ההנפקה. בשנים 1996 עד 2000 הונפקו בבורסת הנסדאק עשרות רבות של חברות מתחום האינטרנט בעלות היסטוריה עסקית קצרצרה, בהיעדר כל "הצלחה" עסקית כלכלית ובמחירים ששיקפו ציפיות גבוהות מאוד. מאחר שלחברות לא היה בסיס לתמחור עסקי מקובל הומצאו מודלים חדשים שיתאימו להיעדר הכנסות ורווח, וישקפו את הציפיות לצמיחה אדירה.
אנליסטים שסיקרו את התחום העניקו לחברות מחירי יעד גבוהים שהתבססו על תחזיות אופטימיות ביותר שנבעו בין היתר מדילמת האנליסט, אבל מחירי המניות הזדרזו לעבור את תחזיות האנליסטים והכריחו אותם לעדכן את המודלים שלהם כלפי מעלה שוב ושוב.
שני אנליסטים שזכו לתשומת לב תקשורתית רבה במיוחד היו הנרי בלודג'ט ומארי מיקר. בשנת 1998 העניק בלודג'ט מחיר יעד של 400 דולר למניות חברת אמזון, יותר מכפול ממחיר המניה באותה עת, אחרי שכבר עלתה במאות אחוזים מאז הונפקה רק שנה קודם. כעבור חודש עבר מחיר המניה את היעד השאפתני והפך את בלודג'ט לגורו. לאחר התפוצצות הבועה נתגלו מיילים פרטיים של בלודג'ט בהם הוא מעניק המלצות הפוכות מהמלצותיו הפומביות החיוביות על מניות דוט קום. הוא הואשם בתרמית בניירות ערך ובמסגרת הסדר טיעון נאסר עליו לחזור לעסוק בייעוץ בניירות ערך.
במחצית השנייה של 1999 האיצה התנפחות הבועה לשיאה כאשר חברות חסרות הכנסות משמעותיות נסחרו בשווי של מיליארדי דולרים כל אחת, והוסיפו להכפיל את שווין מדי מספר חדשים, ואף מדי מספר שבועות. בשיא הבועה הגיעה חברת סיסקו, בת 15 שנה באותה עת, לשווי שוק של מעל 500 מיליארד דולר, והפכה למשך מספר שבועות לחברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם, כשהיא עוברת את מיקרוסופט."
עד כאן הציטוט מויקיפדיה.
אנחנו בסוף הרבעון הראשון של שנת 2014. חשבתי לכתוב כאן על הבהלה לאפליקציות, על שוויי הגיוס של חברות צעירות בתחילת דרכן, על ערכי הרכישות המדהימות שחזינו בהן לאחרונה, על מחירי המניות המרשימים של חברות טכנולוגיה הנסחרות בנסדאק. אבל אין צורך שאכתוב. הדברים כבר נרשמו על גבי דפי ההסטוריה. בסרט הזה כבר היינו. את הסוף שלו אין צורך לנחש. האם זה סרט אימה, מותחן מורט עצבים, או קומדיה מטורפת? החליטו בעצמכם.
…
(פורסם ב"גלובס" – 2 אפריל 2014)
3 תגובות
כמו שנאמר: "תן לי להתנסות רק בעוד בועה אחת כזאת".
כמו שאומרים במצב האומה: "כן, אבל…" כל השווקים עוברים מחזורים של גאות ושפל (BEAR & BULL markets). מבחינה זו לא צריך להיות נביא על מנת לחזות שאחרי הגאות יגיע שפל. ה"אבל" מתייחס ליחודיות של בועת הדוטקום, שהיתה שונה מגאות ושפל "נורמליים". אם כבר, אולי אפשר להשוות אותה ל"שגעון הצבעונים" בהולנד במאה ה-17.
להבדיל מימי הדוטקום העליזים (לפחות עד סופם…), יש היום מספר רב של חברות שבנו עסקים משגשגים סביב האינטרנט. אין היום ספק בחשיבות והפוטנציאל הכלכלי של האינטרנט, ובכלל זה המובייל אינטרנט. וזה דבר שלא היה מובן מאליו בשנות ה-90 של המאה שעברה.
אז נכון, יש היום גאות כלכלית בתחום. ונכון, יבוא אחר כך שפל ללא ספק. אבל "בועה"? נראה לי שנצטרך להמתין עוד דור או שניים עד שנחווה בועה דומה. אשרי מי שזכה – וחי לספר…
Being an analyst is like being a prophet with a bit different education, skills,experience. Comparing todays application market to the Internet bubble is similar to what Nahman shai, IDF spokeman, said a day before the Iraqi missiles hit Gush Dan early in 1991.
in order to properly compare the two periods, just lets see how many IPO's were during the Internet boom compare to what we have today? What where the reasons for the boom which I am sure there are many books written about. But, just quoting an article from wikipedia as a reference to what we see today?