אימפריות הסלולר

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

אתמול הכריזה אפל על שני טלפונים חדשים בסידרת האייפון. קשה להאמין שעברו רק שש שנים מאז הושק האייפון הראשון. עולם המובייל השתנה ללא הכר מאז ועמו השתנו גם כללי המשחק. מוזר אולי להיזכר היום בכך, שפעם לא היו חנויות לאין סוף אפליקציות, הטלפון הנייד שימש אותנו בעיקר לשיחות טלפון ובאירועים חברתיים אנשים היו עסוקים בלדבר זה עם זה במקום לבהות במסכים הקטנים שבידיהם.

בימים ההם ידענו שסמסונג היא חברה שמוכרת טלויזיות והצלצול של נוקיה היה ללהיט בין לאומי מוכר.באותם ימים היינו מדברים בעיניים מצועפות על כך שההיי-טק הישראלי חייב לייצר את הנוקיה הישראלית, והתכוונו לחברה גדולה, מעצמת סלולר בין לאומית ששולטת ללא עוררין בשווקים שלה. זוהי אותה נוקיה שנקנתה בשבוע שעבר על ידי מיקרוסופט ב 7.2 מיליארד דולר, מתוך נסיון נואש לחלץ את עצמה מתהום הנשייה.

ומי שקנתה את את נוקיה, חברת מיקרוסופט, מונעת מהצורך להתאושש מסידרת ההחמצות האסטרטגיות שלה, כולל מהפכת האינטרנט, הרשתות החברתיות, הטבלטים וכמובן מהפכת הסמארטפונים. מיקרוסופט נשארה שבויה בהצלחתה הבלתי נתפסת בעולם של מערכות ההפעלה וחבילת ה Office המצויינת והתעלמה מכך, שהמתחרים שלה פשוט משנים את כללי המשחק במקום להילחם בה במגרש שלה.

גוגל המציאה מערכת הפעלה חדשה למכשירים ניידים. אפל המציאה מכשיר סמארטפון שגרר אליו מליוני משתמשים וייצרה מערכת הפעלה חדשה, IOS , מתחרה ישירה ל"חלונות". לאחר מכן ייצרה אפל פלטפורמת מיחשוב חדשה, הטבלט, שהתקבל בהתחלה בזילזול על ידי הענקית מרדמונד וכיום הוא מהווה איום אסטרטגי על מיקרוסופט ועל שותפותיה הותיקות, יצרניות המחשבים האישיים. והתוצאה: מליוני אנשים צעירים מסתובבים היום בעולם עם סמארטפונים וטבלטים בידיהם, הם לוקחים אותם לעבודה ולאוניברסיטה, משתמשים בהם לכל צרכיהם במשך שעות רבות ובכל הזמן הזה אינם נזקקים אפילו פעם אחת לשירותיה של מיקרוסופט.

הכללים השתנו. חברה שרוצה להיות מעצמת טכונולגיה היום, חייבת להיות מעצמה בתחום המובייל. את זה הבינו גם במיקרוסופט, במיוחד אחרי שנים של כשלונות אסטרטגיים. לכן, החל מהשבוע שעבר, מיקרוסופט היא גם יצרנית של טלפונים סלולריים, המנסה באמת לכבוש את הפיסגה.

יש לי חיבה למאמצים האלה של מיקרוסופט לחזור אל מרכז הבימה. גם כי אלו הם מאמצים מרשימים הראויים להערכה, וגם, ובעיקר, כי קיומה של אלטרנטיבה עבורנו כצרכנים היא חשובה. מהר מדי התרגלנו לכוחניות של אפל ובקלות רבה מדי התמסרנו לעובדה שכל מכשיר אנדרואיד הוא כלי פירסום ממוקד ויעיל בידיה של גוגל. עלייתה של מיקרוסופט והתבססותה סוף סוף כגורם משמעותי בעולם הסלולר, אם אכן יקרו, ייצרו עבורנו הצרכנים אלטרנטיבות ויגרמו לענקים האחרים להמשיך לתת לנו את הכבוד המגיע לנו ולהתחרות על תשומת ליבנו.

(פורסם ב"גלובס" – 11 ספטמבר 2013)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

2 תגובות

  1. משאלה אצילית, במיוחד לראש השנה… אבל אני אישית לא מאמין שמיקרוסופט יכולה להדביק את הפער שיצרו אפל וגוגל. סגירת פערים שיווקיים בין שחקן "חדש" ומובילי שוק קיימים דורשת איזשהו שינוי דרמטי בכללי המשחק: פריצת דרך טכנולוגית, פתיחת שווקים חדשים, או שינוי מהותי במשוואה של עלות/ביצועים. מיקרוסופט+נוקיה לא נראית כרגע כמועמדת ליצירה של תנאים חדשים בשוק, ולכן (לצערי) אני לא צופה למיזוג הזה גדולות ונצורות.

    כן יש לצפות ששוק הסמרטפונים יעבור קומודיזציה, ויצרנים מסוימים (סינים מן הסתם) יורידו את מחיר המכשירים בצורה דרמטית ויציפו את השוק בטלפונים חכמים וזולים. זה יסיט (או יחזיר) את הערך מהמכשיר לשירותים הנלווים. ומכיוון שיצרני האפליקציות "הורגלו" לחלק את התוכנה חינם ולבנות על פרסום שמייצר הכנסות, אזי (שוב לצערי) אנו נמצא את עצמנו מוצפים יותר ויותר בפרסומות.

    שתהיה לכולנו שנת פרסום משגשגת…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *