היה משהו סמלי בעובדה שההודעה אתמול, על מינוי מנכ״ל חדש למיקרוסופט ופרישתו של מייסד החברה ביל גייטס מתפקיד היושב ראש, הגיעה בדיוק ביום בו פייסבוק, הנסיכה העכשווית של עולם ההיי-טק, חגגה עשור להקמתה.
במידה מסוימת פייסבוק מסמלת את כל מה שמיקרוסופט לא השכילה לעשות מאז החלה מהפכת האינטרנט. כי הענקית מרדמונד הקפידה להחמיץ בשיטתיות את ההזדמנות להיות הממציאה והמובילה בכל אחד מהטרנדים שקבעו את סדר היום בהיי-טק העולמי מאז אמצע שנות התשעים. זה התחיל באי הכרה בעובדה שהאינטרנט הופכת להיות הפלטפורמה שמקשרת בין מליארדי צרכנים ברחבי העולם ומכאן שהדפדפן הופך להיות לא פחות קריטי ממערכת ההפעלה, מה שהוביל לכניעה לחברת הסטארט-אפ נטסקייפ של מארק אנדרסן, שלמעשה המציאה את הדפדפן המודרני.
וזה המשיך בהחמצה הקשה של מהפכת המובייל, הטרנד הענק ששטף את העולם כולו והעניק פלטפורמת מיחשוב קטנה אך מתוחכמת לידיהם של מיליארדי צרכנים ברחבי העולם. ומי הפך לשחקן נישה כמעט לא רלוונטי בעולם הזה, למרות מאמצים כבירים והשקעת הון עתק בפיתוח מערכת הפעלה סלולרית ובייצור סמארטפונים חדשניים? מיקרוסופט כמובן.
ואולי ההחמצה הגדולה מכולם היא הזיהוי הלא נכון של טרנד הטאבלטים שפשט בעולם המיחשוב האישי כשדה קוצים, היכה ללא רחמים במכירות המחשב האישי הוותיק וכתוצאה ישירה מכך גם פגע קשות בעסקיהן של שותפותיה המסורתיות של מיקרוסופט, יצרניות המחשבים האישיים, שהיוו מאז ומעולם את הבסיס להחדרת מוצרי הליבה שלה לשווקים.
הוסיפו לכל אלה את מנועי החיפוש, הרשתות החברתיות (פייסבוק כבר אמרנו?) ואת עולם קונסולות המשחקים המודרניים והתמונה המצערת, מבחינתה של ענקית התוכנה, די ברורה. ייאמר לזכותה של מיקרוסופט שהיא ידעה להגיב ולהתאושש גם במקומות בהם לא ידעה להיות החלוצה. היא הכתה את נטסקייפ ללא רחמים, היא הפכה להיות יצרנית קונסולות המשחקים המובילה למרות שנכנסה לשוק הזה בפיגור משמעותי, והיא בהחלט מתאמצת לתפוס עמדה מובילה בתחום מיחשוב הענן, שגם בו היא עדיין רחוקה מלהיות מובילה.
המינוי של סאטיה נאדלה לתפקיד המנכ״ל מעורר תקווה אבל גם סימני שאלה במקביל. האיש שצמח במיקרוסופט במשך עשרים ושתיים שנה יידע מן הסתם להמשיך ולהגן על תחומי הליבה של מיקרוסופט, חבילות התוכנה המשרדיות, המהוות עד היום את בסיס ההכנסות האיתן של החברה. הוא גם מצוי היטב בעולם מיחשוב הענן, תחום עליו היה אחראי במיקרוסופט בשנים האחרונות. מכאן, שסביר להניח שיש לחברה סיכויים טובים להמשיך ולשמר עמדה מובילה בתחומים המסורתיים שלה, בהם היא עדיין שליטה עולמית ללא עוררין.
אבל השאלה האמיתית היא, האם מישהו שגדל בתוך מיקרוסופט במשך כל כך הרבה שנים יהיה מסוגל להסתכל על החברה מבחוץ ולהמציא אותה מחדש, כדי שלא תפספס גם את הדבר הגדול הבא, שאיש מאיתנו עדיין איננו יודע מהו. נאדלה חייב להפנים, שהיכולת להגדיר טרנד חדשני בקנה מידה עולמי נעלמה כנראה באופן רשמי כעת, עם פרישתו של הוגה החברה ומקימה, ביל גייטס.
ומכיוון שכך, אולי הדבר הנכון ביותר עבור מיקרוסופט החדשה שתחת ניהולו, יהיה להקפיד להסתכל החוצה, בצניעות רבה הנובעת מההכרה שסטארט-אפ צעיר וקטן, שעובד מתוך גראז' ביתי אי שם בעמק הסיליקון או בדרום תל אביב, עשוי להיות זה שיאיים בעוד עשור על עצם קיומה. או שלהיפך, זיהוי נכון של הסטארט-אפ הזה, שיתוף פעולה עימו ורכישתו מבעוד מועד, יהיו קרש ההצלה הנכון ומנוע הצמיחה של מיקרוסופט בעשור הבא. נקווה, שחלק משמעותי מהפוטנציאל האסטרטגי העתידי של מיקרוסופט אכן גדל בימים אלה כאן אצלנו, באומת הסטארט-אפים.
…
(פורסם ב"גלובס" – 5 פברואר 2014)