מחווירים לעומת היזמים מחו"ל – "המסודרים"

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין
מי שמכיר מקרוב את התהליכים המרתקים שקשורים במכירת חברת היי-טק יודע שהקשר בין הדקות הראשונות של "מסודרים" לבין המציאות רופף ביותר. לעומת זאת, מה שעובר על מקימי חברת ג'ימלאיה הדימיונית בימים שלאחר המכירה לא מפתיע אף אחד, שכן מי מאיתנו לא תיכנן אין-ספור פעמים מה יעשה ברגע שיזכה בלוטו?
מספרים שלארי אליסון, מייסד חברת אורקל, קנה לעצמו מטוס קרב רוסי לאחר שהתעשר, כדי שיוכל לבצע גיחות על-קוליות מעל בתיהם של מתחריו; ביל גייטס בנה לעצמו אחוזה ענקית שבה התמונות והמוסיקה מתאימים את עצמם לטעמם האישי של מבקרים; פול אלן, שותפו של גייטס להקמת מיקרוסופט, קנה לעצמו קבוצת כדורסל וקבוצת פוטבול; ואילו מייסדי גוגל, לארי פייג' וסרגיי ברין, משלימים בימים אלה את הסבתו של בואינג 767 לספינת שעשועים מעופפת, הכוללת בין השאר חדרי שינה פרטיים, ג'קוזי, סלון, בר משקאות וכמובן – חיבור מהיר לאינטרנט.
לעומת כל אלה, נראות גחמותיהם של ארבעה יזמי ההיי-טק הדמיוניים ב"מסודרים" סטנדרטיות לחלוטין ואולי אפילו תמימות. אם כל מה שעולה בדעתם לעשות עם 217 מיליון דולר זה לקנות וילה מפוארת בסביון, לקפוץ למים עם בגדים ולשתות שמפניה מגביעי זהב, הרי שאולי המתעשרים שלנו חסרים את השחצנות והמוחצנות המאפיינות רבים מהמקבילים להם מעבר לים.
ובכלל, התדמית האופיינית (ובדרך כלל מוטעית) של יזם ההיי-טק הישראלי היא של יורם מרובע, בוגר יחידת עילית טכנולוגית סודית, שמיד עם זכייתו בכספי האקזיט מתמלא בייסורי מצפון וברגשות אשמה, וחייב להסביר למה בעצם לא מדובר בכל כך הרבה כסף ("אחרי מס הכנסה, עזרה למשפחה ותרומות לנזקקים, כמה כבר נשאר לי?"), מדוע הוא מתחייב להמשיך ולעבוד קשה כל חייו ("לא השתניתי, חבר'ה, ולא מתכוון להשתנות"), איך הוא מתכוון לקיים אורח חיים צנוע וסגפני ("לא מתאים לי להיות עשיר, אתם יודעים") ומדוע בכלל העז למכור את החברה שהקים במקום לדבוק בה למען חיזוק החזון הציוני ("נו באמת, לא היתה לי ברירה, המשקיעים לחצו, ואם לא הייתי מוכר הייתי צריך לפטר 70% מהעובדים, אז מה עדיף?").
ועם נתוני פתיחה שכאלה סביר להניח שבניגוד לרביעיית המופלאים ב"מסודרים", יזמי ההיי-טק האמיתיים שלנו לא יקפצו למים עם בגדים, לעולם לא יבזבזו מאות דולרים על ארוחת צהריים ולא יעלו לטיסה מיותרת לשומקום במטוס מנהלים פרטי – גם אם הפרס הוא בלונדינית חייכנית שיש לה משהו עצוב בעיניים. ואם בכל זאת נתעקש לחפש את המכנה המשותף בין המציאות לבין "מסודרים", הרי שאמר כבר מי שאמר שאושר, בריאות ואהבה לא קונים בכסף, אבל בינינו – בטח לא היו לו 217 מיליון סיבות לחשוב אחרת.

(פורסם ב דה מרקר , 02/03/2007 ).

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *