כבר כתבתי כאן בעבר על כך, שבמדינת ישראל אנשי ההיי-טק נושאים איתם גם זהות נוספת. יזם הסטארט-אפ הוא סגן מפקד טייסת, סמנכ"ל הפיתוח הוא מפקד פלוגת שריון במילואים, ראש צוות תמיכה בלקוחות הוא קצין מודיעין בעל אחריות כבדה בעת הצורך.
גיל בירן הוא איש היי-טק ותיק. הוא סמנכ"ל בכיר בחברה הבין לאומית ADVA ומנהל פעילותה בישראל. בעבר היה היזם של חברת הסטארט-אפ אקסרה. לפני כן היה סמנכ"ל פיתוח בחברת רד תקשורת. אבל ביום שבת ה 10.11.2012 גיל בירן היה יותר מכל דבר אחר האבא של אמרי, מפקד צוות בגדוד הסיור של "גבעתי" שנפצע מפגיעת טיל נגד טנקים שפגע בג'יפ עליו פיקד בגיזרת הרצועה.
"התעוררתי משנת צהריים ושמעתי בחדשות שהחמאס מדווחים שפגעו בגיפ על גבול הרצועה, היה ברור לי שהגדוד של אמרי מעורב בזה. התקשרנו אליו והוא לא ענה. בשעה 17:30 הוא התקשר מטלפון נייד צבאי ואמר שהוא בדרך לבית חולים כי הוא נפצע אבל אנו לא צריכים לבוא… כמובן שטסנו לבית החולים באשקלון והגענו 15 דקות אחריו."
אמרי בירן סיפר לי השבוע את הסיפור שלו: "תוך כדי סיור בג'יפ לאורך הגדר חטפנו פגיעה ישירה מטיל. הצלחתי להיחלץ מהרכב והתחלתי לירות לתוך הרצועה. אחרי זמן קצר חבר אלינו הג'יפ השני וביחד פינינו את הפצועים האחרים. רק כשהגענו לאזור הפינוי ראיתי ששגם אני מכוסה בדם. החובש שטיפל בי אמר שנפצעתי ביד וברגל ושצריך לפנות אותי לבית חולים. התקשרתי להורים כדי שלא ידאגו."
הפגיעה בג'יפ של אמרי וחבריו היתה הקש האחרון שנשבר ואותת לעולם על מבצע "עמוד ענן" שהחל מספר ימים לאחר מכן. חייל אחד נפצע קשה ושניים באורח בינוני. אמרי הוגדר כפצוע קל ושוחרר לביתו לאחר מספר שבועות. כשלושה חודשים לאחר מכן הציע לו צה"ל להשתחרר משירות צבאי. הוא סירב וביקש להמשיך לשרת עד לתום תקופת השירות. הפציעה שלו הביאה להורדה בפרופיל הרפואי שלו והוא הוצב לתפקיד לא קרבי ביחידת מודיעין מיוחדת.
הסיפור של אמרי עורר קרוב משפחה רחוק, ריצ'ארד בהר, כתב המגזין היוקרתי "פורבס", לכתוב על הנושא ולסקר עוד נושאים הקשורים בישראל. לפני מספר חודשים היה בהר בארץ לצורך תחקיר מקיף על ההיי-טק הישראלי כבסיס אפשרי לשיתוף פעולה בין הפלשתינים לישראלים במזרח התיכון. התוצאה היתה כתבת שער נרחבת במגזין, שזכתה לתהודה רבה ברחבי העולם.
לפני כשבועיים השתחרר אמרי בירן משירות צבאי של שלוש שנים בצה"ל. ביום השחרור נכון לו מפח נפש: תעודת השיחרור של אמרי היתה בצבע ארד, כלומר של חייל לא קרבי, ומענק השיחרור שלו מצה"ל הופחת במידה ניכרת, כאילו לא היה חייל קרבי שנפצע בזמן לחימה. האכזבה הזו הובילה את אביו של אמרי לכתוב תלונה לנציב תלונות הציבור באכ"א ולדרוש הכרה מלאה בשירותו של אמרי כחייל קרבי בצה"ל.
אתמול שוחחתי עם אמרי בטלפון. הוא סיפר לי על תוכניותיו, רגע אחרי השיחרור מצה"ל. כמצופה, הוא עומד לעבוד קשה כדי לממן טיול ארוך בחו"ל. אחרי כן, חזרה לארץ, פסיכומטרי ולימודי מדעי המחשב באוניברסיטה. הוא רוצה להיות איש היי-טק, כנראה יזם, אבל איננו פוסל גם לעבור מסלול "רגיל" של איש היי-טק. "אני לא רוצה שישתמע כאילו יש לי משהו אישי נגד צה"ל", אמר לי, "אני אוהב את הצבא ומעריך מאוד את תרומתו למדינה. אבל היה לי מאוד חשוב להיות חייל קרבי ולתרום מעצמי לצבא. לכן, חשוב לי שהצבא יידע להתייחס לחיילים הקרביים שלו, שנפצעו במהלך פעילות למען המולדת בזמן שירותם."
מדובר צה"ל נמסר לי אמש: " "מענק השחרור אותו קיבל החייל נקבע בהתאם לחוק חיילים משוחררים. צה"ל יבחן מול משרד הביטחון שינוי לחוק, לפיו חייל קרבי אשר נפצע וחזר לשירות לתפקיד מטה ונמצא זכאי לתעודת לוחם, יזכה לקבל מענק שחרור כלוחם. באשר לתעודת הלוחם מדובר בתקלה. עם היוודע דבר התקלה נשלחה לחייל התעודה לה הוא זכאי." בשיחה עם נציגת דובר צה"ל היא העריכה שתעודת הלוחם של אמרי תגיע אליו תוך מספר שבועות.
אמרי בירן, חייל קרבי בצה"ל, שנפצע ותיפקד בגבורה לאחר פציעתו, יקבל מצה"ל תעודת שיחרור מוזהבת, כמו שמגיע לו. הוא ייסע לחו"ל, יחזור לכאן, ילמד וייהפך להיות איש היי-טק. יש לי תחושה שנשמע את שמו שוב בעתיד, כיזם או כמנהל מצליח בהיי-טק הישראלי.

…
(פורסם ב"גלובס" – 18 דצמבר 2013)
תגובה אחת
מרגש, אני מאמינה שטעות גרמה לשחרור בצורה כזו ולא יד מכוונת.
מקווה שההדורים ייושרו !