הניוזלטר היומי של ה Dow Jones פירסם השבוע את סיפורה של חברת הסטארט-אפ האמריקנית "איי-סיטיזן" ( iCitizen ). החברה, שהושקה בנובמבר האחרון, שמה לה למטרה לקשר בין האזרחים לבין הפוליטיקאים הנבחרים שלהם באמצעות אפליקציית מובייל.
האפליקציה מסמנת את הנושאים החשובים שעל סדר היום הציבורי, מאפשרת לאזרחים לעקוב כיצד הנבחרים שלהם מטפלים בנושאים שלגביהם התחייבו במהלך הבחירות ולתקשר אל הנבחרים את דיעות הבוחרים שלהם באמצעות סקרים ומסרים אלקטרוניים.
איי-סיטיזן גייסה עד כה למעלה מ 3 מליון דולר ממשקיעי הון סיכון, יש לה כבר כ 200 אלף משתמשים ואתר האינטרנט של החברה מתגאה בכך שהיא מציעה להם "דרך יעילה לעקוב אחרי ולשוחח על הנושאים החשובים לך ביותר. אתה תדע יותר על הנציגים בהם בחרת ותהיה לך דרך פשוטה לשתף את דיעותיך, כל זאת הישר מכף ידך."
לאור חשיבות הנושא, אני משתדל לדמיין כאן את מקבילתה הישראלית של איי-סיטיזן האמריקנית. הסטארט-אפ הישראלי, שיקדם את הקשר בין עם ישראל לבוחריו באמצעות אפליקציה סלולרית, ייקרא מן הסתם "אוי-ישראל" או בשם החיבה "אוי-יו-יוי".
האפליקציה תאפשר למשתמשיה לבחור בין מספר סוגי פוליטיקאים נבחרים למעקב וביניהן: נבחר ציבור שאני מעריץ, נבחר שאני שונא, נבחר שבגד בי, נבחר שערק ממפלגתו, נבחר על ספסל הנאשמים, מועדון המורשעים.
במסגרת קטגוריות הנושאים למעקב יופיעו תמיד "הבטחות מסע הבחירות" (שידרשו לעיתים את הרחבת הזיכרון של המכשיר הנייד), "הבטחות שקוימו" (מסך סמלי שאין צורך להשקיע בו תשומת לב מיוחדת), "גזירות כלכליות", "גיוס חרדים", "העולם כולו נגדנו", ו"תרבות ומורשת" (זה היה התנאי למימון מיוחד מטעם משרד התמ"ת, אז המנכ"ל החליט להוסיף קטגוריה).
ביטויי מפתח בהם יש לעשות שימוש בעת דיון פוליטי יופיעו באופן אוטומטי על מסך המשתמש, בהתאם להגדרות הפרופיל שלו והם יכללו בין השאר: "אתה לא מבין כלום, בוא אני אסביר לך למה", "שמאלני בוגד", "ימני קיצוני", "שמאלני הזוי", "ימני מתנחל", "אם ככה אתה מדבר אז אין לי מה לדבר איתך" וכמובן המשפט האולטימטיבי, שישרת היטב את כל המשתמשים הנאמנים של אוי-יו-יוי: "בגלל אנשים כמוך, אין לי חשק לחיות כאן יותר."
ובצד השני של המתרס יוכלו נבחרינו להשתמש באפליקציה על מנת להיטיב את הקשר עם בוחריהם. הם יוכלו להגיב בזריזות וביעילות למסרים ולתוצאות סקרים שיועברו אליהם על ידי בחירה מהירה מתוך מספר אפשרויות: "מעבירים עליי ביקורת, אבל לא אכפת לי", "מעבירים עליי ביקורת, אבל מה הם מבינים בכלל", "מצא אוטומטית פרשייה מסעירה כלשהי כדי שיירדו ממני", "יצאתי רע בסקר, אתר במהירות איש יחסי ציבור חדש."
האפליקציה תאפשר כמובן קישורים לחנויות בהן תימכר סחורה תואמת. כובעי המפלגה הנכונה, חולצות עם תמונת המנהיג הנבחר, סטיקרים ועליהם סיסמת הבחירות או מחאת הבוחר.
לא ברור לי עדיין מהי אסטרטגיית האקזיט של "אוי-ישראל", אבל יש לי תחושה שיש כאן פוטנציאל רב עוצמה לחדור לשווקי יעד רבים ברחבי תבל. כי מתרבות הדיבור וההידברות שלנו, בינינו לבין עצמנו וכמובן עם נבחרינו, יש מליארדי אנשים נאורים בעולם שיוכלו להשכיל וללמוד גם הם. אוי-יו-יוי.
…
(פורסם ב"גלובס" – 12 פברואר 2014)
תגובה אחת
Very funny article which actually present the current political status in Israel. But aren't the politician in Israel being elected by the Israelis? In that case, then are the majority of Israelis believe to every message that politicians are saying?
As it looks like from abroad, the majority of Israelis do believe the politician and are happy with what they have.