רקוויאם ל HP

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

ביום חמישי שעבר הודיעה חברת HP על כניעתה. חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם במבחן ההכנסות (הצפי של HP לשנת 2011 הוא כ 127 מליארד דולר לעומת כ 108 מליארד דולר של אפל ושל  IBM), תפסיק בקרוב לייצר מכשירים סלולריים ומחשבי טבלט ומתכוונת להיפטר מדיויזיית המחשבים האישיים שלה. לפי פירסומים שונים, זהו העסק שמקנה לחברה את מיקומה כיצרנית המחשבים האישיים בעלת נתח השוק הגדול ביותר בעולם, קרוב ל 20% נכון לאמצע שנת 2011. אבל, HP איננה מסוגלת להתמודד יותר בשוק המחשבים האישיים על צורותיהם השונות – מחשבי שולחן, ניידים, טבלטים, מכשירי סמארטפון – והיא מפנה את מקומה לטובת יצרנים חזקים יותר וחדשניים יותר ובראשם, כמובן, חברת אפל.

הגאראז' של HP - כאן התחיל הכל

יש משהו עצוב בכניעתה ללא תנאי של HP, החברה המסמלת כל כך את עמק הסיליקון ואת ההסטוריה המפוארת שלו. HP הוקמה בגראז' שכור ברחוב אדיסון מס' 367 בפאלו אלטו, בשנת 1938. סביר להניח, שמקימי החברה, ביל היולט ודייב פקרד (שראשי התיבות של שמותיהם יצרו את השם HP) לא דמיינו שהגראז' הקטן הזה יהפוך לסמל היזמות והחדשנות של עמק הסיליקון. המוצר הראשון של HP  היה מכשיר בדיקה למכשירי אודיו ולקוחותיו הראשונים היו אולפני וולט דיסני.  בשנת 1940 יצאה HP מהגראז' למשרדיה הראשונים בפאלו אלטו. בחג המולד באותה שנה קיבלו כל העובדים את הבונוס הראשון בהסטוריה של החברה: 5 דולר לכל עובד. ב 1957 התבצעה הנפקה ציבורית של מניות החברה. ב 1966 יוצר המחשב הראשון של HP, וב 1969 שיווקה החברה את המחשב המדעי הראשון בעולם, ה A-9100 , במחיר מציאה של 4900 דולר. בשנת 1980 ייצרה HP  את המחשב האישי הראשון שלה. בשנת 1984 המציאה HP מחדש את עולם ההדפסה כששיחררה לשוק את טכנולוגיות ה DeskJet וה LaserJet. ב 1993 ייצרה HP  את אחד המחשבים הניידים הראשונים בעולם ובאותה שנה גם חגגה את מכירתה של מדפסת ה LaseJet ה 10 מליון שלה. ב 1996 נפטר דייב פקרד, בגיל 83. דגלי הלאום הורדו לחצי התורן בכל רחבי סיליקון ואלי ובמשרדי  HP ברחבי העולם. בשנת 2001 נפטר ביל היולט בגיל 87. שנה לאחר מכן קנתה HP  את אינדיגו הישראלית. באותה שנה, 2002 , התאחדה HP עם יריבתה Compaq  והפכה ליצרנית המחשבים הגדולה בעולם. בשנת 2005 הוכרז הגראז' של דייב וביל, מקימי HP, כאתר הסטורי המיועד לשימור כציון לדורות הבאים.

כאמור, ביום חמישי האחרון נחתם פרק בהסטוריה של HP. החברה, שהיתה בין יוצרי עולם המיחשוב האישי ובין התורמים המרכזיים למהפכת הטכנולוגיה של סוף המאה העשרים, לא תמשיך לשחק במגרש הזה. לדעתי, גורם אחד מרכזי גרם לכך: HP  הפסיקה להיות חברה חדשנית. היזמים המדהימים שהקימו אותה, שהיו עתירי יצירתיות ויזמות, פינו את מקומם למנהלים "מקצועיים" שהיו אמורים להמשיך בבניית החברה במאה ה 21. המנהלים האלה השכילו להפוך את HP  לחברה מסורבלת ומשעממת שמוצריה נראים בדיוק כמו מנהליה – עושים את העבודה, אבל לא יותר מזה. ניתן אולי להסיק מכאן מסקנות אפשריות לגבי עתידה של אפל ביום שאחרי סטיב ג'ובס. נקודה למחשבה.       

(פורסם ב"גלובס" – 21 אוגוסט 2011)

 

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *