בשבוע שעבר נכחתי בהרצאתו של פרופסור נועם ווסרמן מאוניברסיטת הרווארד בנושא האתגרים העומדים בפני יזמים. פרופסור ווסרמן הוא חוקר ומרצה ידוע בתחום היזמות והשקעות הון סיכון. לאחרונה פירסם ספר בנושא מחקרו הנושא את הכותרת ״דילמות היזמים – המכשולים שעלולים להטביע סטארט-אפים״. ווסרמן איננו ישראלי, למרות שמו, אבל הוא כן יהודי חובש כיפה, אב לשבעה ילדים שגם חקר את התלמוד בזמנו החופשי. בפני קהל של יזמים ומשקיעים בעמק הסיליקון, הוא פרש את משנתו תוך שהוא מסתובב בין שורות הקהל, מצליף בנו שאלות נוקבות ותובע מאיתנו תשובות. לכבוד שבוע היזמות הבין לאומי החל בימים אלה, אני מביא בפניכם מספר מסקנות ממחקרו, המתבסס על מדגם של 4,000 חברות סטארט-אפ וכעשרים אלף יזמים.
פרופסור ווסרמן פותח בעובדה המצערת: רוב הסטארט-אפים נכשלים. חוברים לכישלון גורמים רבים, אבל המחקר של ווסרמן מלמד שכ 65% מהכישלונות מיוחסים לבעיות בין אישיות של היזמים בינם לבין עצמם, או בינם לבין המשקיעים שלהם. מכאן, שיזמים שישקיעו זמן בהבנת המכשולים הבין אישיים העלולים לעמוד בפניהם, יכולים להעלות את סיכויי הצלחתם באופן דרמטי. זוהי בשורה מצויינת, כי בניגוד לכשל שוק או בעיות טכנולוגיות קשות, הנושא הבין אישי תלוי אך ורק באנשים הקשורים בו. נקודה למחשבה.
ווסרמן ממליץ בחום ליזמים לשקול את העיתוי האישי הנכון ליציאתם לדרך. הוא מצא שחוסר בשלות אישית, חוסר תמיכה מהמשפחה, או אי התאמה מקצועית הם מתכון די בטוח לכישלון. בנוסף, חשוב לבחור את השותפים הנכונים לדרך. על פי מחקריו של ווסרמן, למעלה מ 50% מהיזמים נוטים לחבור לחברים, מכרים או בני משפחה ולא מבססים את השותפות ביניהם על התאמה מקצועית. הממצאים שלו מראים שיזמים שבנו מיזם על בסיס חברי או קירבת משפחה נוטים לקחת סיכונים גדולים יותר ומרבים להתעלם מתמרורי אזהרה, דבר שמעלה את הסיכוי לכשלון.
נושא רגיש נוסף הוא חלוקת המניות בן המייסדים. הנתונים מורים שכשליש מהיזמים מחלקים ביניהם את מניות החברה בצורה שווה. אבל ווסרמן ממליץ להמתין זמן רב בטרם יחולקו האחזקות בחברה ולבצע את החלוקה בהתאם לתרומתו של כל יזם ומחוייבותו למיזם. רבים הסיפורים על יזמים שנטשו את המיזם או שלא תרמו לו כנדרש אבל אחזקותיהם היו משמעותיות ואפילו לא הוגנות. בנוסף, חלוקת התארים הניהוליים צריכה לשקף ניסיון קודם והתאמה לתפקיד ולא כיבודים הדדיים בין היזמים.
ומה בעניין מנכ"ל מקצועי במקום היזם המקורי של החברה? המחקר של פרופסור ווסרמן מורה שבממוצע ערך אחזקותיהם של יזמים שהוחלפו על ידי מנכ"ל מקצועי, כפול מזה של יזמים שהם גם מנכ"לים. אני מנחש שמרק צוקרברג, יזם ומנכ"ל פייסבוק לא ממש מתרגש מהממצאים האלה.
…
(פורסם ב"גלובס" – 14 נובמבר 2012)
תגובה אחת
"making people work together is magic "
Jim Rohn