בשבוע שעבר הבאתי כאן את סיפורו המקומם של איש היי-טק, שחווה אפלייה על רקע גילו בראיונות עבודה בחברות שונות. בהקשר הזה כתב לי שמואל שוטן, קורא קבוע של הטור הזה, תושב סאניווייל שבעמק הסיליקון. שוטן, איש היי-טק ותיק, שהיה מעורב במספר חברות סטראט-אפ ישראליות כיזם וכמנהל, הפנה את תשומת ליבי למאמר שהתפרסם ב – Newsweek.com תחת הכותרת "תור הזהב של החדשנות."
המאמר תוקף את הסטריאוטיפ הידוע, שיזמים מצליחים הם בהכרח אנשים צעירים, בתחילת שנות העשרים לחייהם. הסטריאוטיפ הזה קובע, שאיש היי-טק מתבגר נוטה פחות לחדשנות, איננו עוקב אחר ההתפתחויות האחרונות בעולם המדע ובכלל – חושש לקחת על עצמו סיכונים ולצאת אל הלא נודע, להקמת חברת סטארט-אפ. אבל, מחקר שהתבצע לאחרונה באוניברסיטת Duke, בחן 549 חברות היי-טק צעירות ומצליחות תוך התמקדות ביזמים שלהן. מסתבר, ש"היזם הממוצע" בחברות אלו היה מהנדס או איש שיווק בן +40, נשוי ואב לילדים. זאת ועוד, סיכויי ההצלחה של החברות שנבחנו עלו, ככל שהיזמים היו מבוגרים יותר ומנוסים יותר.
יש כמובן די סיפורים על הצלחות ענק של יזמים צעירים. מרק צוקרברג היה בן 19 כשהקים את פייסבוק, הנסיכה הנוכחית של האינטרנט. לארי פייג' וסרגיי ברין, מקימי גוגל, היו בני 23 כשהצטלמו בגראז' הביתי שלהם בתחילת הדרך. ביל גייטס היה בן 19 כשפרש מלימודיו בהרוארד כדי להקים את מיקרוסופט ומייקל דל היה בן 19 כשהחל להרכיב מחשבים עבור עמיתיו ללימודים. סטיב ג'ובס הקים את אפל בגיל 21, ג'רי יאנג הקים את יאהו כשהיה בן 27, ואילו אצלנו, בישראל, גיל שוויד היה בן 27 כשהיה שותף להקמת צ'קפוינט ומקימי ICQ היו איפשהו בשנות העשרים המוקדמות לחייהם בתחילת דרכם היזמית.
אבל, בהחלט אפשר גם אחרת. חברת First Solar , שדורגה ע"י המגזין "פורבס" כחברת הסטארט-אפ הטכנולוגית בעלת הצמיחה המהירה ביותר, הוקמה על ידי יזם בן 68 בשנת 1984. היזמים של ריברבד, מספר 2 בדירוג "פורבס", היו בני 51 ו – 33 כשייסדו את החברה. ובעולם האינטרנט – מרק פינקוס, מקים חברת זינגה, יצרנית משחקי האינטרנט שעל פי התחזיות תכניס למעלה ממיליארד דולר בשנה הבאה, הוא בן 44. ואילו אצלנו – נחום שרפמן ז"ל היה כבר דוקטור כשהיה שותף להקמת שופינג.קום. בוב רוזנשיין היה אבא לבן חייל כשהקים את Answers.com , חברת האינטרנט הישראלית, שתעבורת הגולשים בה היא בין השלושים הראשונות בעולם. תוסיפו לרשימה את ד"ר שמעון אקהויז, דיתה ויהודה ברוניצקי, אמנון יעקובי, אדוארדו שובל ועוד רבים וטובים וגם, כן בהחלט, ותיקים ומנוסים.
ביום ראשון הבא מארח פורום MIT באוניברסיטת תל אביב שניים מהיזמים הבולטים ביותר שייצר ההיי-טק הישראלי (או, בניסוח אחר, שתרמו בעצמם לעיצוב ההיי-טק שלנו) – יהודה זיספל ושי אגסי. שניהם כבר לא ילדים, אבל כל אחד מהם פעיל ומעורב ביזמות מרתקת ובעלת פרופיל גבוה ביותר. כמי שיתכבד להנחות את האירוע, התלבטתי מה תהיה שאלתי הראשונה אליהם. נראה לי, שעכשיו אני יודע. אני רוצה לשאול אותם האם לדעתם עולם היזמות באמת שייך רק לצעירים.
…
(פורסם ב"גלובס" – 29 אוגוסט 2010)