מלחמות פייסבוק – פרק ב

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין
בשבוע בעבר סיפרתי כאן על חוזר מבית הספר, שהתריע על שימוש פוגעני של ילדים בפייסבוק. בית הספר איים שתלמידים, שנרשמו לאתר מתחת לגיל הרשמי המותר (13), ייענשו על פי "חוק העונשין". עורכי הדין נוגה דבצרי ספירא ועידו ארליך, ממשרד עורכי הדין נשיץ ברנדס, מהמשרדים המובילים במדינה, עזרו לנו להבין שלפחות בעיני החוק הישראלי, נראה שהעבירה הזו אינה מספיק חמורה, עד כדי לטפל בילדים שנכשלו בה במישור הפלילי. הצגתי בפני עורכי הדין שאלות נוספות לגבי אחריות פייסבוק ותפיסת החוק בעניין ההגנה על פרטיותם של קטינים ובנוסף – אחריותינו כהורים לשיטוטיהם, הלפעמים מזיקים, של ילדינו ברשת. להלן תשובותיהם:
העלאתה של תמונת קטין לרשת מחייבת אישור הורים. אם אין אישור, פייסבוק חשופה לתביעות של ההורים, במיוחד אם התמונה פוגעת או משפילה. ייתכן, שגם אם התמונה אינה פוגעת יש עילה לתביעת נזקים על בסיס רשלנות. ואולם, הפסיקה בישראל אימצה את "נוהל ההודעה וההסרה" במקרים בהם למנהלי אתרים אין למעשה שליטה על התוכן המועלה לאתרם (כמו במקרה של פייסבוק). אם האתר מסיר את התוכן המפר או הפוגעני לאחר שנודע לו על כך, האתר יהיה ככל הנראה פטור מאחריות בגין פרסום התוכן. אין בכך למנוע מהצד הניזוק להגיש תביעה נגד המשתמש הפוגעני. בנוסף, לפי חוק הגנת הפרטיות העלאתה לרשת של תמונתו של אדם אחר ללא הסכמתו, אם יש בה כדי לפגוע או להשפיל, חושפת את מעלה התמונה לתביעה בגין פגיעה בפרטיות.
ולגבי אחריות הורים:
בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, על הורים מוטלת החובה לדאוג לצרכי ילדיהם, לחינוכם, להכשרתם לחיים ולמשלח ידם. לפי חוק העונשין חייב הורה לספק לילד את צרכי מחייתו, לדאוג לבריאותו ולמנוע התעללות בו, או כל פגיעה בשלומו ובבריאותו, וייענש אם לא קיים את חובתו האמורה. בתי המשפט נוטים להתערב רק במקרים קיצוניים של פגיעה והזנחה. קשה להאמין, כי יועמד הורה לדין פלילי בגלל שלא מנע מילדו גישה לפייסבוק. להערכתנו, במקרה בו ילד מפרסם תמונות שלו, שאינן תמונות פורנוגרפיות או תמונות פוגעניות, או משחק בהימורים ברשת אולם לא בכסף אמיתי, כנראה לא תהיה עילה לתביעה אזרחית או פלילית כנגד ההורים.
אבל, שימו לב הורים:
צד אחר של המטבע הוא הפסיקה, לפיה הורים חייבים בהשגחה על מעשי ילדיהם שלא יזיקו, לפי מידת הזהירות הסבירה. אם תובע יוכיח, כי הורי הילד המזיק לא עמדו בסטנדרט ההורה הסביר, יחוייבו ההורים לשאת בתוצאות מעשי הילד המזיק. בדוגמה, שצויינה בחוזר בית הספר, ילדים העלו תוכן פוגעני לפייסבוק וייתכן שהזיקו לאחרים. הורה עשוי לשאת באחריות בגין הפעילות או הנזק שגרם ילדו, אם יקבע בית המשפט, כי הורה סביר היה צריך להדריך ולפקח על פעילות ילדו באינטרנט, ויוכח כי אותו הורה לא נהג כך.
ובחזרה לילדים, שקראו בפייסבוק לחרם והשתמשו באלימות מילולית כלפי תלמידים ומורים. הורים יקרים -אלימות היא אלימות היא אלימות. ילד שמקלל ומחרים בעולם הדיגיטלי, סיכוייו להתנהג באופן דומה גם בעולם האמיתי הם מן הסתם גבוהים יותר מאשר ילד, ששולח ברכות ושירים לחבריו בפייסבוק. מתי לאחרונה ביקרתם בעמוד הפייסבוק של הילדים שלכם?
(פורסם ב"גלובס" – 7 מרץ 2010)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *