הכל התחיל כשי' חזר הביתה לפני כשבועיים ובפיו הבשורה: נפתחה מערכת הבחירות למועצת התלמידים. התלמידים המעוניינים להיבחר יכינו מצע ויציגו עצמם בפני הבוחרים. י', תלמיד כיתה ד', בעל נסיון עשיר במועצת התלמידים הבית ספרית החליט להעמיד את עצמו גם השנה לבחירה. הוא ישב במשך מספר ימים, ניסח מצע והכין פלקט בחירות, כפי שנדרשו המתמודדים. עיון קצר בפלקט הבחירות של י' מלמד על כך שהוא לקח את העניינים ברצינות. "בזמן שאחרים מדברים – אני עושה", אמרה כותרת אחת ואחרת הוסיפה: "הרכב מנצח לא מחליפים", תזכורת לנסיונו העשיר. כמקובל בימים אלה, הוסיף י' בתחתית הפלקט את התוספת המתבקשת: "חפשו אותי גם ב – f ". וכאן התחילו הצרות.
ביום הבחירות גילתה המחנכת של י', שעל הפלקט שלו מופיעה ההזמנה לפייסבוק. האות המפורשת – f – מופיעה על הפלקט והלוא השימוש בפייסבוק לילדים עד גיל 13 הוא נגד החוק במדינת ישראל. המחנכת ניגשה אל י' והסבירה לו את חומרת הפלקט. היא הציעה לו למחוק את ה – f – המפורש ולהציג את הפלקט ללא איזכורים העוברים על החוק. ואולם, המועמד י' סירב בכל תוקף להתפשר והודיע שהוא מסיר את מועמדותו. הוא ישב בצד במחאה שקטה בעוד תלמידים אחרים הציגו את עצמם ואת מצעם לעיון הבוחרים.
למחרת שוחחתי עם המחנכת בטלפון. זוהי מורה מהסוג שכולנו מאחלים לילדינו. ותיקה, מסורה, אהובה על הילדים, מקצועית ומאוד איכפתניקית. לכן גם כאב לה שי' לא השתתף במערכת הבחירות כפי שתיכנן. למרבה השמחה היו לי בשורות בשבילה. השמועה העוברת בבתי הספר היסודיים בארץ, לפיה השימוש בפייסבוק מתחת לגיל 13 נוגד את החוק, איננה נכונה. היא נובעת מחוסר הבנה של גורמים מקצועיים, שאפילו טרחו לכתוב חוזרים רשמיים להורים בבתי הספר. בחוזרים מוזהרים ההורים שילד שנרשם לפייסבוק והוא מתחת לגיל 13 עובר על חוק העונשין ועלול להיענש בהתאם. בשנה שעברה הבאתי בטור הזה את הניתוח של עורכי דין מנוסים ביותר שבדקו את הנושא. אחזור על הדברים בקצרה: חברת פייסבוק מונעת את רישומם של ילדים צעירים כחברים באתר. זוהי מדיניות של פייסבוק ולמרות צמיחתה של החברה למעמד של אימפריה כלל עולמית, היא עדיין איננה מחוקקת חוקים, לפחות לא במדינת ישראל. ילד צעיר שנרשם לפייסבוק ומזייף את גילו, עלול להיענש בהרחקה מפייסבוק (החברה טוענת שהיא מוחקת עשרות אלפי ילדים מדי חודש), אבל הוא איננו עובר על החוק הישראלי וגם איננו צפוי להיענש, לא על ידי משטרת ישראל וגם לא על ידי שופט תורן.
המחנכת שמחה לשמוע. אם כך, בהיעדר מניעה חוקית חשוב היה לה שהילד יממש את זכותו הדמוקרטית להציג מועמדות. י' קיבל הזדמנות נוספת לשכנע את הבוחרים. הפעם גם הורשה להשתמש בפלקט הבחירות שלו. האות “ f ” לא נמחקה. ביום הבחירות התקשר אלינו בהתרגשות: "יש לי בעייה קשה. נבחרתי גם למועצת התלמידים וגם לועדת הספורט. תוך יומיים אני חייב לתת תשובה על מה אני מוותר." המומחים צופים שי' יעדיף ללכת למועצה, שם הוא מעריך שיוכל להשפיע יותר. נאחל לו הצלחה. חפשו אותו, למרות הכל, בפייסבוק.

(פורסם ב"גלובס" – 28 נובמבר 2011)