חברת הסטארט–אפ האמריקאית Slack הודיעה השבוע על סבב גיוס הון מוצלח, שמאפשר לה לממן את המשך פיתוח המוצרים שלה והפצתם בשוק. החברה מפתחת פלטפורמה לתקשורת ארגונית, שאמורה לרכז את כל סוגי המסרים השונים שאנשים מחליפים ביניהם, מאימייל דרך הודעות ווטסאפ וזימונים לדיונים, ולשנות את הדרך שבה אנשים מתנהלים מול צרכי עבודתם ומשימותיהם הארגוניות. לכאורה, עוד סבב אחד מני רבים, לו זוכות אלפי חברות סטארט–אפ בימים אלה. אבל בגיוס ההון הזה בכל זאת היה משהו מיוחד.
זה היה סבב מאוד גדול, 120 מיליון דולר, בשווי המשקף ערך חברה של כ – 1.12 מיליארד דולר, ומי שזכתה להזרמת הכספים המרשימה הזו היא חברה שנוסדה לפני פחות משנתיים, השיקה את המוצר הראשון שלה לפני כשמונה חודשים, גייסה כבר 60 מיליון דולר קודם לכן, ומתוכם 43 מיליון דולר לפני כחצי שנה. לפי דיווחי החברה, רוב הכסף עדיין נמצא בחשבון הבנק שלה, ולהערכת המשקיפים מהצד, מה שהניע את הסבב החדש הענק הזה היה שילוב המומנטום המרשים של החברה בחששות מנהליה ממשבר בשווקים שיוריד את ערכי השוק של חברות ציבוריות ופרטיות כאחד וגם יקשה על החברה לגייס כספים, כשבאמת תהיה זקוקה להם.
מי שמשפשפים את עיניהם בתדהמה מול הגיוס הענק והערכת השווי המרשימה שהסכימו משקיעים מקרן ההון סיכון קליינר פרקינס, אחת הקרנות המובילות בעולם, להעניק לחברה הצעירה מסן פרנסיסקו, יכולים לנסות להבין את התופעה דרך המספרים: ל – Slack יש כבר למעלה מ – 30 אלף לקוחות, קבוצות המשתמשות במוצר לצרכי עבודתן ומשדרות ביניהן מסרים בקצב של למעלה מ – 200 מיליון הודעות בחודש. קצב הצמיחה המדהים הזה אפילו מרשים עוד יותר אם לוקחים בחשבון את העובדה שהחברה לא השקיעה עד היום כלל, לדברי המנכ”ל שלה, במאמצי שיווק כלשהם. ההפצה של המוצר הייתה עד כה ויראלית לחלוטין, באמצעות משתמשים שהמליצו לחבריהם וקבוצות עבודה שדרשו מחברי הקבוצה להשתמש בפלטפורמה למילוי משימותיהם.
אבל הסיפור של Slack לא מסתכם רק בצמיחה המהירה של מספר המשתמשים והערכות השווי המרשימות, אלא בעיקר בפוטנציאל הגלום באיום של החברה הזו על ענקית התוכנה מיקרוסופט ובמידה מסוימת גם על מתחרותיה המועטות בעולם התקשורת האירגוניות ובראשן גוגל. כבר עברו למעלה מ–20 שנה מאז התקבע סופית מעמדה של מיקרוסופט כשליטה הבלתי מעורערת בעולם האימייל הארגוני ונגזרותיו. למרות שיותר ויותר משתמשים עברו לשירותי אימייל קלים וזולים יותר (או חינמיים), כמו ג’ימייל של גוגל, מוצריה של מיקרוסופט הם עדיין הסטנדרט הארגוני הרווח ביותר ומקור הכנסה של מיליארדי דולרים. הם גם מגנים על אחיזתה האיתנה של החברה בתשתיות התוכנה הארגוניות ומסייעים למיקרוסופט לשמור על עמדה מובילה בתוכנות האופיס. מצד שני, בקרב הדורות החדשים של העובדים, גוברת התחושה שהאימייל המסורתי והתוצרים הנלווים אליו הם מוצרים שאבד עליהם הקלח. בעיקר כי האימייל המסורתי משקף סביבת עבודה שכבר אינה רלוונטית לעובדים אלה, שרגילים להיות מקושרים לקבוצות רבות ומתנהלים מול סוגים רבים של תקשורת ומסרים. האימייל החד ממדי יוצר עבורם משטח עבודה מיושן ומתסכל, ומזה כבר כמה שנים שחברות סטארט–אפ חדשניות, גם בישראל, מנסות למצוא לו חלופות. גם גוגל יצאה לניסוי פומבי לפני מספר שבועות עם שירות אימייל חדש – Inbox – המנסה ליצור סביבת עבודה נוחה יותר מול תשתיות האימייל ושירותים נוספים של החברה.
עד היום לא הצליחה אף חברה לערער על מעמדה של מיקרוסופט, ולשנות את הרגלי העבודה של מיליארדי אנשים. אבל זה לא אומר שהמצב הזה יימשך לנצח. לא יהיה זה הימור נועז מדי לטעון שבמשרדי מיקרוסופט כבר סימנו את Slack כאויב פוטנציאלי ולכן גם כיעד רכישה. המעורבות של זרוע ההשקעות של גוגל בסבב הענק של חברת הסטארט–אפ מסן פרנסיסקו היא מן הסתם עוד תמרור אזהרה עבור המנהלים של מיקרוסופט. אם יש משהו חשוב שהם למדו בשנות ה–90, הרי זו הידיעה שסטארט–אפ אלמוני יכול להגיח מאי שם וכמעט להוריד אותם על הברכיים ואל מחוץ למשחק. אז היה זה מארק אנדרסין, מייסד נטסקייפ, שיצר חברה שאיימה על מיקרוסופט בשל שליטתה המוחלטת בעולם הגולשים באינטרנט באמצעות הדפדפן החדשני שהפיצה בקרב מיליוני משתמשים מרוצים. האם יש אירוניה, צחוק הגורל, או נקמה מתוכננת היטב של אותו מארק אנדרסין, ממש אותו אחד, המעורב גם הפעם כמשקיע מרכזי ב–Slack? התשובה לכך תתגלה בשנה או שנתיים הקרובות. ישחקו הענקים לפנינו.
…
פורסם ב"גלובס" – 4 נובמבר 2014
…