עיסקת הטכנולוגיה הגדולה בכל הזמנים יצאה השבוע לדרך. חברת דל קונה את EMC ב 67 מליארד דולר בעיסקה שמערבת גם אחזקות ב VMWare. החברה החדשה שתיווצר בעקבות המגה-רכישה תכסה למעשה את כל תחומי המיחשוב האירגוני המודרני, בין חומרה לתוכנה, בין שירותי ענן לבין שירותי אינטגרציה וכל מה שביניהם. בעלי המניות אמורים ליהנות מהסינרגיה של החברות המשולבות תוך קיצוץ בעלויות חופפות והלקוחות ייהנו מחברת ענק גלובלית שמוכרת להם הכל, תחנה אחת לפתרון כל צרכי המיחשוב באשר הם. נשמע טוב, לא?
לא בהכרח.
אם לשפוט מנסיון העבר, מגה-עסקאות טכנולוגיות לא תמיד מספקות את הסחורה. להיפך. הדוגמה הבולטת היא עיסקת הענק (הגדולה בכל הזמנים בתחום הטכנולוגיה נכון ליום בו נחתמה) בה רכשה HP את Compaq בשנת 2001 בסכום של 25 מליארד דולר. העיסקה הזו עוררה גלי השתאות והערצה ורבים הצדיעו אז לאומץ הלב של המנכ"לית החזקה של HP, קרלי פיורינה, היום מתמודדת בולטת במירוץ להיות מועמדת לנשיאות ארצות הברית מטעם המפלגה הרפובליקנית. ואולם, העיסקה הזו, בפרספקטיבה הסטורית של כחמש עשרה שנים, נכשלה כמעט בכל מבחן. היא לא העניקה ל HP את כתר המלכות בעולם המיחשוב האישי, היא לא מנעה פיטורי עשרות אלפי עובדים ומשברים פיננסיים קשים שעברו על החברה פעם אחר פעם. ואולי המבחן החשוב היותר: HP הפסיקה להיות חברה חדשנית העומדת בחזית הטכנולוגיה העולמית ופינתה את מקומה לחדשניות אחרות בכל תחומי פעילותה. קרלי פיורינה זוכה היום לביקורות קשות ביותר על תקופת ניהולה ב HP וזוהי אחת השאלות הקשות עימה עליה להתמודד כמעט בכל ראיון ובכל עימות במירוץ שלה לנשיאות.
וזה גם החשש הגדול לגבי חברת הענק הממוזגת Dell-EMC-VMWare . בעוד ש EMC ו VMWare, שתיהן חברות חדשניות ביותר שהצליחו לשמור על רוח החדשנות והיזמות, גם כשכבר צמחו להיות חברות גדולות בתחומן, קשה לראות כיצד תישמר הרוח הזו בחברת ענק בינלאומית בעלת תהליכים עסקייים מסורבלים ופוליטיקה אירגונית מורכבת. בניגוד לאפל, מיקרוסופט, פייסבוק או גוגל, זו תהיה חברה לא אחידה, בעלת מספר ראשים ואתגרי אינטגרציה אדירים בשנים הקרובות. אם לקחת דוגמה מענקית אחרת, הרי שגוגל שינתה לאחרונה את המבנה שלה כדי לטפל בבעיית הסירבול והתהליכים המורכבים וכדי לשמר את האופי החדשני יזמי שלה. בדיוק הפוך ממה שנראה בשנים הקרובות מחברת דל הענקית.
כמה מילים לגבי מייקל דל, היזם בן ה – 50, שהקים את חברת דל כשהיה סטודנט בן 19, ניהל אותה ביד רמה, הנפיק אותה והפך אותה לאחת מחברות המחשבים הגדולות בעולם. בשנת 2004 הוא פרש מניהול פעיל של החברה (והמשיך לתפקד כיו"ר החברה) אך נענה לבקשת הדירקטוריון וחזר להיות מנכ"ל של דל בשנת 2007. הוא יזם את עיסקת הענק הנוכחית וככל הנראה ימשיך לנהל את החברה הממוזגת. זהו צעד אמיץ ועתיר בחזון, שגם הופך אותו לאחד היזמים הבולטים בהסטוריית ההיי-טק בכל הזמנים, שמנהל את החברה שהוא עצמו הקים כבר למעלה מ – 30 שנה והצליח להמציא אותה מחדש מספר פעמים והפך אותה לחברת טכנולוגיה ענקית ומשמעותית בכל קנה מידה. מייקל דל הוא גם מליארדר בזכות ההצלחה הזו ולא פחות חשוב מכך פילנטרופ, שתרם כבר מאות מליוני דולרים למטרות צדקה שונות, חלקן אפילו בישראל.
עיסקת הענק בין דל לבין EMC מעלה גם תהיות לגבי השלכותיה על פעילותה העניפה של EMC בישראל. ענף ההיי-טק הישראלי נהנה כבר שנים רבות מנוכחות מרשימה ופעילות אינטנסיבית של EMC בארץ. החברה פתחה בישראל מרכז מצויינות, אחד משמונה שהיא מחזיקה ברחבי העולם. המרכז מקיים בארץ פעילות מחקר ופיתוח נרחבת בתחומי האיחסון, סייבר, מיחשוב ענן, 'ביג דטה' ותחומים נוספים העומדים בחזית הטכנולוגיה העולמית. EMC רכשה בישראל מספר חברות והיא גם מחלוצות מרכז ההיי-טק המתפתח בבירת הנגב באר שבע. החברה מעסיקה בישראל כמה וכמה מטובי המומחים בישראל בתחומים הנ"ל במשרות בכירות ובאופן כללי, ניתן לומר שהיא אחת מהחברות הבינלאומיות היותר משפיעות על ההיי-טק הישראלי, במובן החיובי של המילה.
האם תהיה לרכישת הענק השפעה על הפעילות המקומית? בטווח הקצר, סביר להניח שלא. להיפך, הפעילות הישראלית של EMC עשויה אפילו לקבל דחיפה ועידוד מהחברה הממוזגת, שהופכת להיות אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם.
ואולם, בהסתכלות לטווח הארוך, אי אפשר להתעלם מסמני השאלה. אם המיזוג הזה יילך בדרכו של המיזוג הענק בין HP לבין Compaq, תהיה לכך גם השפעה ישירה על הפעילות בארץ, המבוססת על חדשנות פורצת דרך ועל עובדים מוכשרים שאוהבים לעבוד בסביבה מעניינת ומאתגרת. אבל מי יודע, אולי דווקא האופי והמרץ של המנהלים המקומיים של EMC ישפיעו באופן חיובי על החברה המתמזגת ויעלו את סיכויי הצלחת העיסקה הזו?
במחשבה שנייה, בהכירי באופן אישי חלק מהנפשות הפועלות, אם מישהו יכול לתרום באופן משמעותי להצלחת החזון המשותף, הרי אלה הם האנשים של EMC באומת הסטארט-אפ. לתשומת ליבו של היזם הנצחי, מייקל דל.
…
(פורסם ב"גלובס" – 13 אוקטובר 2015)