תתחילו להתכונן

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

המשבר הפיננסי של שנת 2008 תפס את עולם ההיי-טק לא מוכן. זה היה משבר שהתחיל במקום אחר, לגמרי לא קשור להווית ההיי-טק, שהיתה מאופיינת אז כמו גם בימינו אלה בחדשנות, יזמות ובעבודה יצרנית.

אבל המשבר ההוא, שנגרם כתוצאה מתאוות הבצע הבלתי ניתנת לריסון של פיננסיירים חסרי אחריות ומערכת בנקאית אמריקאית מסואבת, השפיע קשות גם על עולם ההיי-טק. אלפי חברות סטארט-אפ קרסו בשל חוסר יכולתן לממן את פעילותן עם התייבשות מקורות ההון של קרנות ומשקיעים פרטיים. שוק ההון סיכון השתנה כולו תוך פרק זמן קצר יחסית, עם היעלמותן של קרנות רבות, שלא הצליחו לגייס קרנות המשך. ארצות הברית נכנסה למשבר כלכלי עמוק, שפגע קשות בעולם ההיי-טק ובעולמם של אלפי יזמים ומנהלים, שנכנסו לקרבות בלימה קשים על עצם קיומן של החברות אותן הקימו וניהלו.

אחת התופעות הזכורות מהימים ההם של סוף שנת 2008, היא שליחת המכתבים הפומביים. חברי דירקטוריון מודאגים ומשקיעי הון סיכון בעלי תודעה ציבורית, ניסחו בימי המשבר מכתבים דרמטיים שנשלחו אל המנכ"לים של החברות בהם השקיעו, ואלה התפרסמו בדרך כלל עוד לפני שנחתו על שולחנם של המנכ״לים שהיו נתונים במלחמות ההישרדות שלהם. המכתבים עסקו בעצות ליום צרה. יש לחסוך בהוצאות, להתמקד בליבת העסקים של החברה, להקטין את מצבת הכוח אדם בחברה, לוותר על פעילויות שאינן הכרחיות. המכתבים הללו כללו בדרך כלל ציטוט רב משמעות מדבריו של מצביא דגול או מנהל נערץ. ובסופם הגיעה תמיד גם הבטחתו של המשקיע או חבר הדירקטוריון לתמיכה ולעזרה ככל שיידרש.

עברו כשש שנים מימי המשבר הקשים ואנחנו בעידן חדש. אלפי חברות חדשות יקומו השנה בארצות הברית בתור סטארט-אפים חדשניים שעתידים לשנות את העולם. בעמק הסיליקון משתוללת תחרות עזה בין קרנות ההון סיכון על השקעות במיזמים המבטיחים בתחילת דרכם. שוויי החברות בזמן ההשקעה מרקיעים לשיאים חדשים. חלק מאבק הכוכבים הזה הגיע גם אלינו, כאן בישראל. התחרות בין המשקיעים ומחירי ההשקעות עדיין לא הגיעו לרמות של עמק הסיליקון אבל הם בהחלט בדרך לשם. ומצד שני, רבים בשוק המקומי מתחילים לזוע בכיסאותיהם בחוסר נוחות ולהביט בדאגה אל חשרת העננים המסתמנת באופק. אל החששות המתגברים ממשבר חדש מתווספות בימים אלה השפעותיה הישירות של המלחמה בעזה.

מנהל בכיר באחת מחברות ההיי-טק הגדולות בעולם, שהיה אמור לנחות בארץ בתחילה השבוע, דחה את ביקורו עד לזמנים שקטים יותר. הוא הצטרף בכך למנהלים רבים אחרים שביטלו ביקורים בארץ לאחרונה בנסיבות דומות. גורמים בשוק מספרים על עסקת רכישה גדולה שהוקפאה ממש בימים האחרונים עד להודעה חדשה "בגלל המצב". סביר להניח שזו איננה העסקה האחרונה שמושפעת לרעה מ"המצב".

מנהלים בהיי-טק ויזמים בתחילת הדרך חייבים להפנים, שייתכן שאנחנו בפיתחה של תקופת אי וודאות ארוכה ומתסכלת. חוסר היציבות באזורנו הוא גורם מרתיע מאוד עבור משקיעים ושותפים עסקיים. אחרי חמישים ימי לחימה בעזה, ההערכה שחוסר היציבות יימשך חודשים ארוכים כבר איננה מופרכת, ומנהלים אחראים חייבים להיערך בהתאם. הוסיפו לכל זה משבר אפשרי, שבכלל לא יהיה קשור לטירוף המערכות המזרח תיכוני שלנו, וקיבלנו מרשם לצרות צרורות.

מנהלים בעלי אחריות לא צריכים לחכות למכתב ממי שממילא לא יוכלו לסייע להם באמת בעת צרה. במקום לחכות למכתב המיותר, זה הזמן להתמקד, להצטייד במזומנים ככל שניתן, לקצץ בהוצאות ובאופן כללי להיערך ליום צרה. בעולם העסקים בכלל, ובטח שבעולם הסטארט-אפים בפרט, עדיף להיות מוכנים לרע מכל ולהיות מופתעים לטובה. תתחילו להתכונן.

(פורסם ב"גלובס" – 26 אוגוסט 2014)

 

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *