ביום ששי התארחנו בביתם של בברלי וניר ברקת בשכונת בית הכרם שבירושלים. ראש העיר ירושלים, איש ההיי-טק שפנה לשירות הציבורי, הזמין לביתו כמה עשרות חברים כדי לספר על חוויותיו מאז שנכנס לתפקידו בנובמבר 2008. החברים מההיי-טק אכן הגיעו, וביניהם זוהר זיסאפל (רד), יורם אורון (וורטקס), רמי קליש (פיטנגו), מייקל אייזנברג (בנצ'מרק), שמיל לוי (סקויה), רונן בראל (E&Y) ואחרים. אחרי ארוחת בוקר ירושלמית, התיישבנו בסלון של משפחת ברקת והאזנו לדיווח של ראש העיר.
ניכר, שעברו של ניר ברקת כאיש היי-טק הטביע את חותמו על תפיסת עולמו הניהולית. הוא הנהיג בשירות הציבורי מושגים כמו "הגדרת יעדים ומטרות", השוואת "תפוקות מול תשומות" ובקרה רבעונית של "תיכנון מול ביצוע". אני מנחש, שפקידים רבים בעיריית ירושלים עדיין משפשפים את עיניהם בתימהון. ברקת מתייחס אל חברי מועצת העיר כדירקטורים, המקבלים דיווח מהדרג המבצע ונושאים באחריות הציבורית. הוא מתייעץ באופן שוטף עם פרופסור מייקל פורטר מאוניברסיטת הרווארד, מומחה לכלכלה בעל שם עולמי, שעזר לו לבנות עבור הבירה תוכנית עסקית.
התוצאות בשטח מתחילות לדבר בעד עצמן. בתחום התיירות הביאו מאמצי העירייה לכך, שבמהלך שנת 2010 ביקרו בבירה 2.78 מיליון תיירים (שיא כל הזמנים) וחלה עליה של 24% בתפוסת חדרי המלון. למעלה מחצי מיליון איש בילו באירועי התרבות בעיר בקיץ האחרון. ובסקר של האתר Trip Advisor, זכתה ירושלים להיכלל בין 25 היעדים הנחשקים בעולם לשנת 2011.
עידוד התעסוקה: השנה נחתמה "תוכנית מרום", לחיזוק ירושלים בתחום הביו- טכנולוגיה. תקציב של 71.4 מליון ש"ח יופנה לבניית מעבדות, סיוע במימון מחקרים, מענקים ותמריצים למיזמי ביו- טכנולוגיה. ברקת גם הוביל לאישור הקמתו של מרכז עסקים ענק – ה"סיטי" של ירושלים – שיכיל כמליון מטר בנייה, 13 מגדלי עסקים של 35 קומות, באיזור הכניסה לעיר. בנוסף, חל גידול של 30% בבקשות לפתיחת עסקים חדשים.
התנופה ניכרת גם בתחום החינוך. באקדמיה, הונחה התשתית לגידול מספר הסטודנטים בעיר מ 40 אלף ל 60 אלף. השנה תושלם ההקצאה של מחשב לכל אחד מכ 3000 המורים בבתי הספר היסודיים. ועוד, 24 בתי ספר עוסקים בלימוד מתוקשב בשיטת "עת הדעת" וכל בתי הספר בעיר יצטרפו לפרויקט התיקשוב הלאומי תוך כשנתיים. כמו כן, החלה עיריית ירושלים בהתקנת מערכות פוטו-וולטאיות על גגות כ 50 בתי ספר ברחבי העיר.
ובעניין המחאה החברתית: ברקת פועל לחקיקה שתעודד בניית דיור בר השגה. הוא יזם חקיקה להעלאת הארנונה על דירות ריקות (השייכות לתושבים זרים) והקצאת העודפים שיווצרו לקידום פתרונות דיור לצעירים. ראש העיר החליט, שלא לפנות את שוכני האוהלים. העירייה נערכת לדאוג לרווחתם לקראת החורף הירושלמי המתקרב.
ניר ברקת מנהל היום עירייה עם תקציב של 3.83 מיליארד ש"ח וכ 8000 עובדים. בימי ששי, כך סיפר לנו, הוא חוזר הביתה גמור מעייפות. אבל, כששאלתי אותו האם הוא נהנה, הוא אמר לי שזהו התפקיד המהנה ביותר שמילא אי פעם בקריירה המגוונת שלו. כבעל מניות בירושלים (ברקת אומר, שכל אזרחי ישראל הינם בעלי מניות בעיר) אני מקווה שימשיך ליהנות בתפקיד עוד שנים רבות. דרך אגב, המשכורת שלו היא שקל לשנה. בהיי-טק הוא הרויח קצת יותר.
9 תגובות
הוא לא מוותר היכן שכל הממשלות כבר ויתרו. כל הכבוד לו
עודד, אתה צודק. מי שראה את הנחישות של ניר ברקת בירושלים יכול להתמלא באופטימיות זהירה.
בנוסף לכל האמור לעיל ברצוני להוסיף כי המהפכה עליה כתבת מתבטאת בחזרתם של חברה צעירים לעיר.
כמי שגרה בעיר וברחה ממנה לפני שנים רבות הופתעתי מאוד לשמוע מבני בן ה 25 שירושלים נתפסת אצלו ואצל חברים רבים שלו כעיר אטרקטיבית יותר מתל אביב.
בעינהם לעיר ארומה אקזוטית יחודית, חיי לילה מעניינים יותר ומשמעות ללא מרכאות. על שינוי הדימוי המאובק והחרדי אחראי גם ניר ברקת ועל כך תשואות
מאד מרשים! מה ניר מכין כדי שיבחר לקדנציה שניה? לפי מה שקוראים בעתונות האוכלוסיה החילונית עוזבת והלוחמנות החרדית גוברת. האם ניר יכול לבנות קונסטלציה המקרית דאז, שאיפשרה את בחירתו? בכל אופן בהצלחה ושנה טובה
שום מילה על החרדים, על הלכלוך על העוני, על תמיכה
בהזויים המתנחלים במזרח העיר, על המריבה עם האמריקאים,
על התנהלות אישית של נסיך ועוד ועוד
משה, הנה – אמרת את כל המילים החסרות, כל הכבוד.
כמובן, כדרכם של פחדנים לא ציינת את שמך המלא, אלא זרקת את דבריך אל חלל העולם תוך שאתה מתחבא במקלט האלמוניות החמימה, בצפייה שמישהו יתקן את העולם בשבילך, אבל זה כבר נושא אחר.
בכל מקרה, תודה על שקראת וטרחת להגיב.
יום טוב!
ניר ברקת הוא דוגמא ומופת להתנהלות של עיר על פי יעדים ומטרות.
לצערי במצב כיום הוא יכול להיבחר רק עם התרפסות בפני הציבור החרדי הסחטני .
כסגן ראש מועצה אני מבין את מצבו הפוליטי ורק עצוב שכך יש להתנהל בישראל היום כדי להצליח להניע עיר להצלחה.
טעותו החמורה של ברקת הינה עמדתו החד צדדית בעניין הפונדמנטליזם הקיצוני שפועל לדיכוי האוכלוסיה המזרח ירושלמית. האשליה של העיר המאוחדת תכה בפנינו בקרוב ואז לא נראה אף תייר ושום צמחיה בעיר. לשם כך דרוש אומץ לב ציבורי, ייתכן שגם יהיה לו מחיר פוליטי .
מנדי, הסחטנות החרדית לא נולדה בירושלים, אבל כמו שאתה אומר – למרבה הצער היא חלק מהשיטה הפוליטית בישראל. עד שלא תשתנה השיטה ימשיכו קבוצות מיעוט להשליט את רצונן בכפייה על הרוב הדומם.
ומה קורה עם ההתחרדות הקיצונית והתרחבות ההפרדה בין נשים וגברים במרחבים ציבוריים?