שנה טובה ברוח הקידמה

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פעם, ממש מזמן, היינו מקבלים בדואר כרטיסי ברכה לכבוד ראש השנה העברי. אני מתכוון לדואר אמיתי כזה, עם מעטפה ובול וחותמת. כרטיסים לבנים ובהם ציור של יונה עם עלה של זית איחלו לנו "שנת שלום ושקט". על רקע ברכת "שנת ביטחון ועוצמה" חייכה חיילת אמיצה ומאחריה השתרך טור של חיילים חובשי כומתות אדומות. כרטיסים מבריקים בזהבים ובנוצצים ועליהם תבליט של תפוח בדבש איחלו למקבליהם "שנה מתוקה ומאושרת". איגרות, שעליהן מצויירת תמונת נוף של ארץ ישראל הישנה איחלו "שנת פריחה לארצנו" וכרטיסי ברכה ישנים יותר, בשחור לבן, בירכו את מקבליהם ב"שנת עלייה, עבודה והגנה".

על פי מאמר שמצאתי באתר http://www.e-mago.co.il , מאת חוקר התרבות הישראלית ד"ר חיים גרוסמן, מקורו של המנהג לשלוח ברכות שנה טובה היה בגרמניה בימי הביניים. רבני אשכנז המליצו לחברי קהילותיהם לברך זה את זה בכתב בימי חודש אלול. משם התפשטו האיגרות לקהילות מזרח אירופה ומאוחר יותר גם לשאר התפוצות. הגלויות המסחריות הראשונות הופיעו בעולם במאה התשע עשרה ואז גם הפכו ה"שנות הטובות" לגלויות, הנשלחות בדואר. עם הופעת הציונות ולאחר מכן – הקמת מדינת ישראל, עודכנו הברכות במסרים ציוניים ולאומיים גאים. מי מכם שמתגעגעים לימים ההם, יכולים למצוא באתרי אינטרנט שונים את כרטיסי הברכה הנוסטלגיים. באחד האתרים גיליתי כרטיס ברכה ששלח הנשיא השלישי למר זרח הלוי ברחוב חוני המעגל 3, מאה שערים, ירושלים. "תודתי ותודות רעייתי על האיחולים הטובים לשנה החדשה ומיטב הברכה מקרב לב", כתב הנשיא וחתם בשמו המלא – שניאור זלמן שזר. על המעטפה מוטבע התאריך ונוספה גם חותמת עם צו השעה ב 1964: "הצעד הנכון – חיסכון". אם תתעקשו, תוכלו לקנות באינטרנט איגרות ברכה שכאלו ולשולחן ליקיריכם. זאת כמובן בתנאי, שאינכם מזועזעים מעצם המחשבה על הכנסת כרטיסי ברכה לתוך מעטפות, קניית בולים, ושילשול המעטפות המבויילות לתיבה האדומה של דואר ישראל.

ואלה מאיתנו, שבמקרה אינם מתכוונים לשלוח השנה כרטיסי ברכה אמיתיים, מן הסתם כבר עסוקים בשיפוצים האחרונים של הברכה הוירטואלית שלהם, המהווה סמל לקידמה ולנאורות. האפשרויות רבות: תמונה מחוייכת של כל המשפחה על רקע שקיעה ענוגה, איור מבודח כלשהו בצירוף אמירה מתוחכמת, אנימציה משעשעת בליווי נעימה אלקטרונית מוכרת וכמובן, הלהיט של השנים האחרונות – זוג התולעים החביבות השרות בדואט "מה חדש, תפוח בדבש". מאות מליוני ברכות אלקטרוניות יקיפו את העולם בימים הקרובים, ייתקלו במנועי אנטי-ספאם מתוחכמים ויפרצו אותם ללא רחמים, עד שיגיעו אל תיבת הדואר האלקטרוני שלנו ויפוצצו אותה בהודעות לבביות ואישיות כל כך.

ולצידן של הברכות האלקטרוניות, יישלחו בערב החג לחלל האויר עשרות מליוני אס-אמ-אסים. שנות טובות יעופו באויר לכל עבר וישמחו כמובן את מקבליהן, אבל בעיקר את המפעילים הסלולריים שלנו, שמתפרנסים כה יפה מכוונותינו הטובות. למפעילים היקרים האלה יש לי אפילו בקשה קטנה: מאחר שממילא חלק ניכר מהאס-אמ-אסים לא יגיעו בזמן, אולי תתרמו את כל רווחי המסרונים למטרה כלשהי, על פי בחירתכם? הרי כבר הרווחתם יפה מטוב ליבנו הנדיב בגמר האחרון של "כוכב נולד", אז מה דעתכם?

כך או כך, בגלל הרבה מאוד סיבות טובות, השבוע כולנו מאחלים לעצמנו ולקרובינו, שנזכה לשנה טובה יותר. אז שנה נפלאה לכם קוראים יקרים. ושגלעד שליט ישוב הביתה, במהרה. שנה טובה!

(פורסם ב"גלובס" – 13 ספטמבר 2009)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *