טרור ביולוגי

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין
שליח אל-קעידה נוחת בניו יורק. יום לפני כן הזריקו לו הרופאים נוזל כלשהו. בהתאם להוראות שקיבל, הבחור מסתובב בברים, רוקד במסיבות ומבלה את זמנו בחברת כמה שיותר אנשים במקומות סגורים. איש לא מקדיש תשומת לב מיוחדת לצעיר הזה, שבעצם בילוייו בעיר הוא מבצע את פיגוע הטרור הנורא ביותר בהיסטוריה האנושית. לאחר כשבוע מתחילים בתי החולים בעיר לדווח על אלפי חולים בעלי חום גבוה, כאבי ראש וצריבות בעור, כולן תסמונות מדאיגות של אבעבועות שחורות. מספר ימים עוברים ולרשויות הבריאות האמריקניות מסתמנת תמונה של מגיפה מחרידה, המתפשטת במהירות בעיר. בהחלטה דרמטית בעלת השלכות היסטוריות נסגרים כל המעברים המובילים אל מנהטן ונחסמות כל דרכי היציאה, כדי למנוע את המשך התפשטות המגיפה. על פי הסטטיסטיקה הידועה מראש, מאחר שאין טיפול הולם למחלה, כ 20% מהנפגעים מתים תוך כשבועיים ומליונים נוספים חולים אנושות. העולם בתדהמה. אל-קעידה נוטלת אחריות ומודיעה שמחבלים מתאבדים נוספים נמצאים בדרכם ליעדים שונים ברחבי העולם.

תרחיש דמיוני? כמובן, אבל לא ממש, אם תשאלו את הרשויות למלחמה בטרור בארצות הברית. לאור הערכות מצב מודיעיניות וניתוח תרחישים אפשריים, הוחלט ביולי 2004 להקים בארצות הברית מערך הגנה כנגד התקפות כימיות או ביולוגיות, הנקרא "פרויקט BioShield". מטרתו היא להצטייד באמצעים הנדרשים להתמודד עם תרחישים שכאלה ולצורך כך תוקצבו לו למעלה מחמישה וחצי מיליארד דולר.

אחת החברות עימן עובד ה"פרויקט" היא Chimerix, מצפון קרולינה, המפתחת תרופה לטיפול בנפגעי אבעבועות שחורות. מדובר בפריצת דרך משמעותית בתחום, שכן כיום ניתן רק לחסן מראש כנגד המחלה, אך עבור מי שכבר נפגע, אין תרופה. למרות שהתרופה נמצאת עדיין בשלבים מוקדמים של פיתוח, החברה זכתה להכרה משמעותית מטעם פרויקט BioShield , ולתמיכה פדרלית בדמותם של יותר מ 35 מיליון דולר. קיינן פרטנרס השקיעה ב Chimerix, ושותפי, ד"ר סת' רודניק, הוא חבר בדירקטוריון החברה.

ועכשיו – לזוית הישראלית. סת' הוא מומחה בעל שם בתחום של פיתוח תרופות, ובשל סדרת השקעות מוצלחות ביותר אף נכלל ברשימת ה"מידס" של פורבס. בהיותו תומך נלהב של ישראל, הציע לי סת' לפני כשנה וחצי שננסה לעורר את עניין המימסד הישראלי בתרופה שמפתחת Chimerix. הנחתו היתה שכמו הממשל האמריקני, כך גם הגורמים המתאימים במדינת ישראל יתעניינו לצפות מקרוב בפיתוח התרופה. ואולם כאן נתקלנו להפתעתנו בחומת הביורוקרטיה הישראלית במיטבה. שיחות ועידה שנדחו, דיונים שהושהו ופגישות שבוטלו המחישו לנו שקשה לקבל תשומת לב ראויה, גם לנושא כל כך קריטי לעצם קיומנו.

ד"ר רודניק חי טוב. לישיבות דירקטוריון הוא נוהג להגיע במטוסו הפרטי, אותו הוא מטיס בעצמו. את זמנו הפנוי הוא מבלה בטיולים סביב לעולם ועל מגרשי הגולף. הוא אינו זקוק לטובות מממשלת ישראל על מנת להמשיך לחיות בנחת. אבל הוא כן מעוניין מאוד לתרום לבטחונה של ישראל, והנושא הזה בוער בעצמותיו.

כאזרח המדינה הזו נאלצתי להסביר לסת' ידידי, שאולי אצלנו לא באמת לוקחים ברצינות את האיום הביולוגי. ובכלל, אם ניתן להשליך מנושא ההגנה על יישובי הצפון, או יישובי עוטף עזה ושדרות, הרי שההנחה הבסיסית, שאי שם יושבים אנשים רציניים ועושים כל מאמץ אפשרי להגן על אזרחי ישראל באשר הם, הנחה זו היא כנראה אופטימית מדי.

ולכן, לאחר שנה וחצי של נסיונות סרק אנחנו – סת' ואני – מפסיקים לרדוף אחרי הביורוקרטיה הישראלית. אם יש במדינה מישהו רציני שאיכפת לו, אני מניח שיידע להגיע אלינו. אם אתם מכירים מישהו כזה, אנא ספרו לו שד"ר סת' רודניק, אוהד ישראל, ישמח לעזור לנו להתכונן לגרוע מכל.

(פורסם ב"גלובס" – 1 יוני 2008)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *