בכל דור ודור

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין
קשה להגדיר מהן תכונותיו של היזם המושלם. סביר להניח שמשאל קצר בין משקיעי הון סיכון היה מעלה במהירות אוסף של תכונות נחשקות, כגון: מקצוען, חרוץ, דבק במטרתו, כריזמטי, אמין, איש צוות, וכן הלאה. הדקדקנים שבינינו יוסיפו את הכישרון לסחוף מאזינים בהתלהבות, ואת מקוריות המחשבה. כמובן, לא נשכח את חשיבות הניסיון הרלונטי, ואת היכולת המוכחת, כפי שהם באים לידי ביטוי ברזומה המפואר.

ובכן, האמנם כך? האם באמת יזמים שהצליחו נראים כמו אלה שתוארו כאן?

כדי לבחון את הנושא, הייתי מתחיל באחד, ביל, כמו שקוראים לו החבר'ה. פעם הוא הקים חברת תוכנה, עם רעיון בהחלט חצוף – ליצור מערכת הפעלה שתתחרה בענק המיחשוב IBM. לחברה הקטנה הזו הוא קרא מיקרוסופט, וכל השאר כבר ידוע. ולתכונות היזם: כריזמה? ניסיון קודם מוכח? בחור שעוזב את לימודיו באמצע – לאחד כזה נקרא חרוץ, או דבק במטרתו? חבל על הזמן, באחד כזה אנחנו לא משקיעים, כנראה נסכם לעצמנו ונמשיך הלאה, ליזם הבא.

שלא לדבר על מייקל, שהקים חברה בשם DELL , אפילו להמציא שם מקורי הוא לא ידע, אז בחר בשם המשפחה שלו. ומה עם ההוא, בזוס, פיננסייר משועמם שהחליט תוך כדי נהיגה מניו יורק לסיאטל להקים מיזם למכירת ספרים באינטרנט, וקרא לו AMAZON? ושני הדוקטורנטים המרובעים ההם, שיצרו מנוע לחיפוש באינטרנט בשם "גוגל", אלה יזמים אלה?

וגם במקומותינו רבות הדוגמאות. אם נסתכל סביבנו נוכל להסכים די מהר, שביסודם של רבים מסיפורי ההצלחה הגדולים של ההיי-טק הישראלי עומדים יזמים, שלא ממש מתאימים לרשימת התכונות החלומית שלנו.

מה שמביא אותי אל עוד יזם אחד, שהצליח בגדול, כנגד כל הסיכויים. שמו הוא משה, אולי שמעתם עליו. הוא לא נולד עם כפית זהב בפה. להיפך, הוא עבד קשה מאוד כדי להגיע לאן שהגיע. לאחר ילדות מנותקת ממשפחתו, הוא עבר תקופה של התבגרות מהירה והכרה עצמית של ייעודו בחיים. הוא גזר על עצמו תהליך ארוך של לימוד עצמי ופיתוח האישיות, עד שידע שהוא נכון להתמודד עם האתגרים הענקיים שבפניו. את התהליך הזה עבר משה מחוץ לארצו, ומשהרגיש מוכן, פנה למלאכה.

ההתמודדות לא היתה פשוטה. משה נצרך לתעצומות נפש אדירות כדי להתמודד עם המשימות השונות. כמו כל יזם, גם הוא עבר תקופות ארוכות של בדידות, של חוסר אמון מצד הסביבה, אפילו מכיוון החברים הקרובים. פקפקו בצדקת הדרך שהתווה. הטילו ספק ביכולותיו. לפעמים ניסו להחליפו באחר. בנוסף, הוא לא היה טיפוס המנהיג הכריזמטי שעולה על דעתנו כשאנחנו חושבים על יזם. הוא היה כבד פה, הססן משהו, ולא עלינו, צנוע ביותר, ממש נחבא אל הכלים.

אבל, דוקא המשה הזה, על תכונותיו אלו, המתועדות היטב במקורותינו, הצליח בגדול. הוא היה רועה צאן שהפך להיות מנהיג. בתעוזה חריגה הוא התעמת עם פרעה וחבר יועציו, ליכד סביבו את העברים הגולים במצרים והוביל אותם מעבדות לחירות. תוך כדי מסע ארוך ומפרך הוא הצליח לגבש את בני ישראל לעם, ואפילו הספיק להנחיל לנו את עשרת הדיברות, הקוד המוסרי עליו מתבססת האנושות כולה מאז ועד היום.

וכמו שקורה להרבה יזמים טובים ומוכשרים, גם משה לא זכה ליהנות בעצמו מפירות ה"אקזיט". ה"בורד" שלו נטל ממנו את הזכות הזו, למרות כל הישגיו הרבים, ונתן ליורשו להוביל את העם בהמשך הדרך. היזמים שבינינו צריכים להתנחם בעובדה, שלמרות זאת נחשב משה, על פי חז"ל ועוד רבים אחרים, למנהיג הגדול ביותר שקם לעם היהודי אי פעם. ואם תשאלו מדוע הוענקה לו ההערכה הזו, מקורותינו משיבים: משה היה צנוע ביותר, והוא האמין עד הסוף, בלי פשרות. יזם אמיתי.

(פורסם ב"גלובס" – 13 אפריל 2008)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

3 תגובות

  1. ואכן – מעניין שמרבית היזמים המצויינים שלנו לא היו מגובי הון סיכון.

    ושים לב שמשה לא ביצע אקזיט ישר אחרי המכה הראשונה, אלא חיכה להביא את ה"מכה".

    וגם – החיים אחרי האקזיט לא נראו כמו שהוא תכנן – אולי יש כאן גם לקח ליזמים… 🙂

  2. או לחלופין: אם אלוהים מנחית 10 מכות על מתחריך העסקיים ואותך מצ'פר באספקה ללא גבולות (מן), כל התכונות האישיות כבר הכי חשובות…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *