קצת לפני חופשת הפסח התכבדתי להתארח במעמד בחינת הבגרות המעשית של תלמידי המגמה המדעית הנדסית ברשת אורט ישראל. ד"ר מאיר פרשטמן, ראש מכון גורלניק להשבחת ההוראה והלמידה, הזמין אותי לצפות בקבוצות תלמידים, שעבדו על פרויקטים מגוונים בתחומי ההנדסה והאלקטרוניקה, חקרו את הנושאים שבחרו במשך מספר חודשים, בנו אב-טיפוס הנדסי, וניגשו להיבחן עליו.
אם במקרה אתם נמנים על הקוראים הקבועים של הטור הזה, מן הסתם זכור לכם שמערכת החינוך בישראל לא ממש זוכה כאן ליותר מדי מחמאות. אבל, אין כמו יום כזה, כדי להפיח מעט אופטימיות גם באחרון המיואשים, תאמינו לי. בין פרוייקטים למיחזור מים שחורים במערכת הביתית, לבין חממה ממוחשבת ורובוט אוטונומי לכיבוי אש, הסתובבתי להנאתי וצפיתי בדור הבא של ההיי-טק הישראלי.
קחו למשל את פרויקט "עיניים לעיוור" מבית הספר אורט הבונים בת ים. ארבע תלמידות המגמה – חלי בס, מעיין גנדלמן, עדי פילוסוף ומורן אהרון, פיתחו רובוט, שמטרתו להוות תחליף לכלבי נחייה לעיוורים. הפרויקט נולד בראשה של אחת התלמידות, שבמשפחתה הקרובה יש אדם עיוור, והמוטיבציה שבבסיסו היא לאפשר תחליף לכלבי נחייה. ד"ר שלמה צפריר, מנחה הפרויקט, הוא מומחה בתחום חקר המוח ,פיתוח מודלים ממוחשבים לרשתות עצביות וניהול מערכות. בהנחייתו, בנו התלמידות רובוט, הכולל GPS פנימי, חיישנים, מנוע חשמלי ובקרים שונים. צמד הבוחנים בדק את הנבחנות על בקיאותן בהגדרות המערכת, הרכיבים השונים והאלקטרוניקה שמאחוריהם. עד כמה שיכולתי לדלות מזכרונות ימי הטכניון שלי, לפני אי אילו שנים, תשובות התלמידות היו נכונות ומדוייקות.
צוות נוסף בו צפיתי, היו ארבעה תלמידי התיכון אורט תעופה וחלל ממעלה אדומים. הצעירים האלה, שדומים לכל קבוצת יזמים אחרת הפוקדת את חדרי הישיבות של קרנות ההון סיכון, פיתחו אפליקציית אייפון, השולטת מרחוק על הדלקה וכיבוי של מכשירי החשמל הרבים הנמצאים בבית המודרני. פרוייקט ה ISTART שלהם, בהנחיית מר אלי כהן, יכול להפוך כל בית לבית חכם. שחר דוידוביץ' היה אחראי למסדי הנתונים ולסקר שוק שביצעה הקבוצה בתחילת הפרוייקט. קובי בס טיפל בתקשורת מבוססת TCP בין רכיבי הפרויקט השונים לבין האייפון. דני זברנין היה אחראי לתוכנת האייפון, אותה כתב ב "XCODE , שאנשים מעטים מבינים בה ולא היה מי שיעזור לי. כל תהליך הלמידה היה לבד, דרך האינטרנט ודרך ניסוי וטעיה. הלימוד לא היה קל והוא כלל קשיים רבים שיש במעבר בין שפת C# לשפת ה-XCODE , שלדעתי היא די פרימיטיבית".
אוהד רונן, הוגה הפרויקט, היה פעם שדרן ברדיו המקומי במעלה אדומים ואף התנסה במספר תוכניות טלויזיה. הוא גם היזם והמנכ"ל של חברה פרטית, המלווה פרויקטים למינוף הישגים של תלמידים צעירים בליווי תלמידי תיכון, במטרה ליצור "קהילה טובה ומשובחת יותר, חברתית ולימודית". בנוסף להכנותיו לבחינות הבגרות, ומעבר לתפקידו כמנכ"ל חברה, אוהד מתכונן בימים אלה לשירותו בצה"ל. "זוהי הזדמנות נהדרת להתמודד עם אתגרים חדשים, שלא הייתי חשוף אליהם בעבר. אני מתכוון לתת בצבא את כל מה שיש לי ולא משנה לאן אני אשתבץ", סיפר לבוחנים בחדר. אני לא יודע איזה ציון הוא קיבל בבחינה, אבל אצלי הוא כבר קיבל 100 באזרחות.
…
(פורסם ב"גלובס" – 11 אפריל 2010)