אנרגיה סולארית וחינוכית

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין
תאמינו או לא, אבל לטור הזה יש קוראים נאמנים מעבר לים. אחד מהם הוא חנוך רביב, מהנדס ראשי בחברת ברודקום. חנוך גר בעיר קופרטינו שבעמק הסיליקון מאז 1996 ובזמנו החופשי, כשהוא לא קורא "גלובס", הוא משתתף להנאתו בריצות מרתון. את המרתון האחרון סיים בשלוש שעות, ארבעים וחמש דקות ומספר שניות. אחר כך הוא שלח לי תגובה על טור שרשמתי כאן בענייני חינוך, בו הצעתי פתרונות דרסטיים למימון מערכת החינוך הקורסת והעלאת שכר המורים. חנוך היסב את תשומת ליבי לפרויקט מרתק, שמתבצע בימים אלה במחוז Fremont , המאגד תחתיו חמישה בתי ספר תיכוניים. באחד מבתי הספר האלה, בקופרטינו, למדו רותם ואדר, בנותיו של חנוך.
ובכן, ביוני 2008 אישרו תושבי האזור, ברוב של 66% מקולות המצביעים, מס מיוחד בסך 198 מליון דולר, שנועד לממן פרויקטים מיוחדים בבתי הספר התיכוניים של המחוז. פרויקט אחד היה הקמתה של קרן טכנולוגיות, שמוקדשת לתיקשובן של כיתות לימוד ומעבדות. פרויקטים אחרים טיפלו בשיפוצי מבנים ובהפחתת הצפיפות בכיתות, שידרוג מתקני בטיחות ועוד.
אבל, ההורים והמחוקקים רצו יותר. מעבר למתקנים ולאמצעי מיחשוב, הם רצו לשפר את רמת ההוראה על ידי העלאת שכר המורים ומענקים מיוחדים. הבעייה היתה, שהחוק אינו מאפשר להשתמש בכספי המס לצורך תשלומי משכורות למורים. הפתרון שמצאו היה מרשים ויצירתי: התקנתם של פאנלים סולאריים במגרשי החנייה של בתי הספר, ניצול הסובסידיות המיועדות למי שמייצר חשמל באמצעות אנרגיית השמש בכדי להפחית את עלויות החשמל של מוסדות החינוך באיזור, וכתוצאה מכך שיחרור תקציבי המחוז העודפים לצורך העלאת שכר המורים.
באתר האינטרנט של מחוז Fremont ניתן לעיין בניתוח המפורט שהוצג לתושבים. כספי משלם המיסים שימשו להתקנת תאים פוטו-וולטאים במגרשי החנייה של חמישה בתי ספר במחוז, ועל פי חישובי המהנדסים יוכלו לייצר במשותף 3.6 מגה-וואט. בחשמל הזה ישתמשו בתי הספר והעודפים יימכרו לחברת החשמל המקומית. החיסכון בחשבונות החשמל של המחוז יגיע לכמליון דולר בכל שנה. בנוסף, מוסדות חינוך המייצרים אנרגיה חלופית, זכאים למענקים הגבוהים ב 45% מהתשלומים הסטנדרטיים הקבועים בחוק. לכן, המחוז יקבל מענקים ממדינת קליפורניה בסדר גודל של כשמונה מליון דולר בחמש השנים הקרובות.
כל מליוני הדולרים האלו יסומנו על ידי המחוז ככסף שנחסך לצורך מתן תוספות שכר ומענקים למורים בבתי הספר. בשניים מתוך חמישה בתי ספר במחוז כבר הסתיימה התקנת הפאנלים במגרשי החנייה בחודש שעבר. בשלושה בתי ספר נוספים תסתיים ההתקנה עד סוף השנה. התלמידים, הלומדים בבתי הספר האלה, חווים בכל יום שיעור מעשי בניצול אנרגיית השמש לצורך חיסכון בחשמל ובערכים של סביבה ירוקה. בשנים הקרובות הם גם יזכו למורים המתוגמלים טוב יותר ושיכולים גם לזכות למענקים מיוחדים על עבודתם המסורה.
ומה אצלנו, במרחק אלפי קילומטרים מעמק הסיליקון, ובמרחק אלפי שנות אור מהתפיסות המתקדמות שהוצגו כאן? בישראל, מולדתן של חברות אנרגיה ירוקה מהמתקדמות בעולם, כמו ברייטסורס אנרג'י, בטר פלייס, אנסטוראג', פיתגורס וסולר אדג', יילכו ילדינו אל בתי הספר והשמש היוקדת מעליהם תבזבז את קרניה לשווא. אצלנו, למרבה הצער, לא יהיה חדש תחת השמש.
(פורסם ב"גלובס" – 11 יולי 2010)

אהבתם? אל תשכחו לשתף!

שיתוף ב facebook
פייסבוק
שיתוף ב twitter
טוויטר
שיתוף ב linkedin
לינקדאין

פוסטים נוספים

תקוות וחששות

בעוד סיכומי שנת 2015 ממשיכים עדיין להדהד ברקע, במיוחד לאור העובדה שזו היתה שנה מצוינת במבחן ההשקעות בהיי-טק הישראלי, הצלחות יפות בגיוסי

קיקסטארטר חוקרת

הסערה הפוקדת רבים מאתרי הטכנולוגיה וההשקעות בימים האחרונים כמעט ולא זכתה לסיקור בארץ: זאנו, פרויקט הדגל של קיקסטארטר, אתר מימון ההמונים, קרס

תגובה אחת

  1. פוסט מעניין, אפשר לצטט כמה משפטים ממנו באתר שלי בתוספת של קישור חזרה אליכם??
    נ.ב
    חג שמח ושנה טובה לכוולם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *